Ilyen a világ más fajok szemén át

Egy új eszközzel kipróbálható, milyennek látja környezetét egy kutya vagy egy méh.

Ilyen a világ más fajok szemén át

Vajon mit lát egy virágos mezőből a nektárt gyűjtögető méhecske? És mit lát a tévéműsorból a nappaliban pihenő kutya? Egy innovatív új szoftverrel könnyedén megválaszolhatók ezek a kérdések. A legtöbb faj az emberétől teljesen eltérő látórendszerrel rendelkezik, ebből adódóan pedig gyakran elég nehéz megítélni, hogy milyen vizuális információkra vagy színmintázatokra reagálnak viselkedésükkel az állatok, hiszen adott esetben egyáltalán nem vagy teljesen másképp látjuk, mint amit ők látnak.

Ezt a problémát igyekszik megoldani a Queenslandi Egyetem és az Exeteri Egyetem közös projektje: a szakértők által kidolgozott QCPA rendszer úgy dolgozza fel és vizualizálja a környezeti információkat, mintha egy-egy faj szemeivel tekintenénk körbe. A program ehhez először is eltávolít a betáplált digitális képekről minden olyan információt, ami az állatok számára láthatatlan, csak azokat a színeket és részleteket hagyva meg, amelyeket adott látótávolságból láthatnak a vizsgált faj egyedei, mondja Jolyon Troscianko, a projektről beszámoló tanulmány egyik szerzője.

Galéria megnyitása Egy tengeri meztelencsiga képe emberi szemmel (balra) és legfőbb ellensége, az íjhal szemével (jobbra)

Ezt követően a képet kisszámú, jól elkülönülő színre bontja a program, majd matematikai modellek segítségével elemzi a színek elrendezését, komplexitását és intenzitását. Mindezen információk, valamint a faj látásáról alkotott ismeretek alapján a program úgy kalibrálja a képet, hogy az azt mutassa, amit az állat valószínűsíthetően lát. A szoftver olyan, számunkra láthatatlan tulajdonságokat is képes figyelembe venni az átalakításnál, mint például az ultraibolya tartományban látás.

Galéria megnyitása A figyelmeztető színek bizonyos távolságból tökéletes álcaként is szolgálhatnak: a csíkos medvelepke például közel nézve riasztó mintázattal bír, ezzel figyelmezteti a ragadozókat arra, hogy rossz az íze, távolabbról nézve azonban a kontrasztos mintázat teljesen egybeolvad, és a háttértől is alig válik el

Mivel a módszer bármilyen digitális fotón alkalmazható, széles körben, a szárazföldön vagy víz alatt élő, és a levegőben repülő fajoknál is használható lehet a látás és a viselkedés összefüggéseinek vizsgálatára. És általa könnyen megjeleníthetővé válhatnak például az olyan fontos részletek, mint hogy a környezetben található növények és más állatok mennyire olvadnak bele a háttérbe, és mennyire nyilvánvalóan különülnek el, ami kulcsfontosságú lehet mondjuk egy ragadozó és zsákmánya kapcsolatának vizsgálatakor.

A rendszert bárki szabadon használhatja, és a fejlesztők még egy hasznos, könnyen használható online felületet is létrehoztak, ahová a programon kívül útmutatókat, tanácsokat és példákat töltenek fel a szoftverhez kapcsolódóan.

Galéria megnyitása
A méhek nemcsak teljesen másként látják a színeket, mint mi, de sokkal kisebb részletességgel is észlelik környezetüket, 1 méterről például már alig tudnak kivenni egy-egy virágot

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap