Hányan voltak a T. rexek?

Egy régen kihalt faj kapcsán csak becslésekbe bocsátkozhatnak a kutatók létszámukkal és gyakoriságukkal kapcsolatban.

Hányan voltak a T. rexek?

Egy kutatócsoport a Tyrannosaurus rex feltételezett elterjedése és tömege alapján úgy becsülik, hogy a faj létezésének 2 millió év alatt összesen 2,5 milliárd egyed élhetett a bolygón az állatokból. Amiből az is következik, hogy az eddig megtalált leletek – és általában a fosszilis leletek – rendkívül ritkák egy-egy faj elterjedtségéhez képest.

Charles Marshall, a Kaliforniai Egyetem kutatója jelenleg is létező fajok kapcsán alkalmazott módszereket használt a T. rex populációsűrűségének felmérésére. „Amikor egy fosszíliát tartok a kezemben, mindig arra gondolok, hogy ez mennyire ritka. De a nagy kérdés az, hogy tényleg ennyire ritka?” – mondja Marshall.

Ennek megállapításához abból indultak ki, hogy a ma élő fajoknál összefüggés van a testtömeg és a területigény között, vagyis nagyon leegyszerűsítve, adott területen elefántból mindig jelentősen kevesebb lesz, mint egérből. Ennek alapján, és a T. rex ismert elterjedési területét véve alapul, a szakértők úgy becsülik, egy adott időpillanatban egyszerre nagyjából 20 ezer T. rex élhetett a Földön. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 3800 T. rex uralta Kaliforniát, Washington DC pedig átlagosan két állat fennhatósága alatt lehetett.

Galéria megnyitása

A jelenleg ismert T. rex-leletek kivétel nélkül egy kétmillió éves időszakból származnak a kréta időszak végéről. A szakértők úgy feltételezik, hogy a faj teljes létezése alatt 127 ezer generációt produkálhatott, ami összesen 2,5 milliárd egyedet jelent. Fosszilis állapotban összesen 32 állat maradványai kerültek elő eddig, vagyis 80 millió egyedből egyet sikerült megtalálni. Ez kiválóan szemlélteti, mennyire ritka, hogy egy állat fosszilis formában megőrződjön és ezt meg is találják – még akkor is, ha a valaha létezett legnagyobb testű húsevők egyikéről van szó.

És ennek fényében még jobban látszik az is, hogy mennyire kevés tényleges tárgyi bizonyíték áll a paleontológusok rendelkezésére, amikor az ősi élővilágokról próbálnak meg felderíteni bármit is. A kutatók által közzétett becslések persze csak körülbelüliek, és akár nagyságrendekkel is eltérhetnek a valóságos számoktól, de kétségkívül érdekes, mennyire kevés élőlény maradványai alapján próbálják meg felvázolni a szakértők, milyen volt az élet a bolygón évmilliókkal ezelőtt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap