Gyár nélküli vállalattá alakulhat át az Intel?

Arra elég kevés az esély, hogy teljesen gyár nélküli vállalattá váljon az Intel, arra azonban minden eddiginél több esély mutatkozik, hogy a processzorok gyártását kiszervezzék, legalábbis az elemzők így látják.

Gyár nélküli vállalattá alakulhat át az Intel?

Az Intel háza táján régóta nehézségek mutatkoznak a 14 nm-es csíkszélességről 10 nm-es gyártástechnológiára történő átállás során: a folyamatnak eredetileg már 2016 második felében célba kellett volna érnie, de a legfrissebb hírek szerint majd csak a következő év második felében kezdődhet meg a 10 nm-es gyártástechnológia tömegtermelésben történő bevetése. Utóbbi kijelentés főként a processzorpiacra vonatkozik.

Galéria megnyitása

A nehézségek oka az, hogy a vállalat túl nagy fába vágta a fejszéjét tranzisztor-sűrűség terén, ugyanis a piacon átlagosnak tekinthető 1,5-2x mérték helyett 2,7x mértékben növelték a tranzisztorsűrűséget a 14 nm-es gyártástechnológiához képest a 10 nm-es csíkszélesség esetében. Ez a 2,7x-es növekmény a gyártó által korábban alkalmazott 2,4x-es mértékhez képest is jóval nagyobb, már olyan értelemben, hogy az extra sűrítés alaposan feladta a mérnököknek a leckét, hiszen a „túl sűrű” áramkörök kihozatali aránya egyelőre messze elmarad a várttól, ezért is csúszik annyit a 10 nm-es csíkszélesség bevezetése. Az Intel korábbi elnök-vezérigazgatója, Brian Krzanich – aki néhány hete távozott a vállalat éléről egy affér miatt – áprilisban úgy nyilatkozott, hogy a 10 nm és a 7 nm közötti váltás alkalmával ismét visszatér a vállalat a 2,4x-es tranzisztorsűrűség-növeléshez, amit korábban már sikerrel alkalmazott. Az viszont kérdésessé vált, hogy a 7 nm-es csíkszélességgel büszkélkedő processzorok az Intel gyáraiban készülnek-e vagy sem.

Az elemzők szerint az aktuális nehézségek miatt jelenleg minden eddiginél nagyobb az esély arra, hogy az Intel processzorok gyártását kiszervezik, így az Intel saját gyáraiban csak a kevésbé komplex lapkák készülnek majd. Ezek közé tartoznak a NAND Flash chipek, a lapkakészletek, a 3D Xpoint memórialapkák, az 5G-s vezérlők, illetve az egyéb, kisebb kihívást jelentő megoldások is.

Hogy a processzorok hol készülnének? Vagy a TSMC, vagy a GlobalFoundries műhelyében, a jelenlegi gyártókapacitást pedig vagy leépíti a gyártó, vagy pedig bérbe adná különböző érdeklődőknek – akár bérgyártás-jelleggel is, ahogy ma is teszi bizonyos esetekben. Az elemzői feltevések jelenleg eléggé hihetetlennek tűnnek, de az elmúlt időszak nehézségeit látva valóban nagyobb esély lehet egy ilyen lépésre, mint valaha. Rövidesen kiderül, milyen lépéseket tesz az Intel annak érdekében, hogy hasonló problémák ne ismétlődhessenek meg a jövőben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap