2019 végéig marad 14 nm-en az Intel

A vállalatnál annyira rosszul alakulnak a dolgok a 10 nm-es gyártástechnológia körül, hogy most már csak 2019 végére merik ígérni az új gyártástechnológia köré épülő processzorok tömegtermelését.

2019 végéig marad 14 nm-en az Intel

Az Intel háza táján a jelek szerint még egy darabig a 14 nm-es csíkszélesség dominál majd, mert a legfrissebb bejelentés szerint majd csak 2019 vége felé érkeznek az első olyan Intel processzorok, amelyek már 10 nm-es csíkszélességgel készülnek. Persze mutatóban már láthattunk 10 nm-es csíkszélességgel készülő termékeket, ám ezek ritkák, mint a fehér holló.

A tervekről az Intel illetékesei a másodi negyedéves pénzügyi eredmények kapcsán tettek említést a befektetőknek és a sajtónak. A 14 nm-es csíkszélesség minden eddiginél hosszabban lesz szolgálatban, hiszen a Broadwell generációval mutatkozott be, de a Skylake, a Kaby Lake és a Coffee Lake processzorok is köré épülnek, sőt, az érkező kilencedik generációs Intel Core processzorok, a Whiskey Lake család tagjai is 14 nm-es csíkszélességen maradnak.

Galéria megnyitása
Így nézett ki az eredeti ütemterv

Ez tehát azt jelenti, hogy a Whiskey Lake processzorok, amelyek rövidesen megjelennek, nem csak 2018 folyamán, de 2019 nagy részében is harcolni fognak a rivális megoldásokkal szemben a klienspiacon. A HEDT szegmensben szintén a 14 nm-es csíkszélesség lesz az úr, amelynek segítségével 20 és 22 maggal rendelkező LGA-2066-os processzorok készülnek, de egy 28 maggal ellátott csúcsprocesszor is napvilágot láthat a nem is oly távoli jövőben, amely a szerverek szegmenséből költözik le a HEDT piacra. Az új processzornak köszönhetően versenyképesebb lesz az Intel az AMD-vel szemben, de azt sem szabad elfelejteni, hogy már a második generációs Threadripper processzorok rajtjára sem kell sokat várni, ezekkel pedig újabb adag borsot törhet az AMD az Intel orra alá.

Az AMD jövőre már a 7 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok piacra dobását is megkezdi: elsőként a ZEN 2 architektúra köré épülő EPYC processzorok kamatoztatják az újításban rejlő lehetőségeket, később azonban a harmadik generációs RYZEN processzorok is 7 nm-es csíkszélességre és ZEN 2 architektúrára váltanak. Hogy erre mikor kerül sor? Valamikor jövőre, jó eséllyel még az Intel 10 nm-es processzorainak rajtja előtt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap