Frissült az iOS 14 bétája, és már publikus kiadás is van

Az iOS 14 béta 2 sok újdonságot nem hozott, de hála a publikus iOS 14 bétának, az újításokat már a nagyközönség is kipróbálhatja.

Frissült az iOS 14 bétája, és már publikus kiadás is van

Az Apple a június második felében rántotta le a leplet az iOS 14 és az iPadOS 14 operációs rendszerekről, most pedig már arról számolhatunk be, hogy alig két hét alatt összeállt a második béta kiadása ennek. Ennél viszont lényegesen fontosabb, hogy van már publikus béta is.

Az iOS és az iPadOS így már elérhető minden regisztrált fejlesztő számára. Azt viszont mindenképpen le kell szögezni itt, hogy elsődleges használatban levő készüléken nem érdemes telepíteni semmilyen bétát, ennyire korai verziót pedig aztán végképp. Tisztában kell lenni azzal, hogy problémák itt még bőven akadhatnak, biztosan vannak dokumentálatlan és ismert hibák is, és akár adatvesztéssel is járhat a frissítés.

Azok a felhasználók, akik próbára teszik az iOS 14 operációs rendszert, testközelből ismerkedhetnek meg azokkal az újításokkal, amik jelentősen kihatnak a felhasználói élményre a grafikus felhasználói felületen. Itt már megjelent az alkalmazástároló, ami az Androidról néhányaknak már ismerős lehet, és a widgetek az eddigieknél sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak már. A Siri is sokat változik a frissítéssel, új ikont és grafikus elemeket kap, és már képes hang alapú üzeneteknek a küldésére is.

Galéria megnyitása

Van már rendszerszinten üzemelő kép a képben mód, ami a FaceTime esetében is működni fog. Az App Clip révén pedig a nagyobb alkalmazásoknak egy-egy kiragadott fontos funkcióját önállóan is el lehet majd érni, telepítgetés és hosszas letöltés nélkül. Továbbá a böngésző és a levelező app is lecserélhető lett. Az üzenetküldő program is fejlődött, új Memojik is találhatóak az iOS 14-ben.

Frissült a Fordító, így ezt már többször és hatékonyabban lehet majd alkalmazni. És a hátrányos helyzetűek pedig olyan segítségeket kapnak, mint például a hangfelismerő, amit be lehet tanítani arra, hogy például érzékelje, ha csengetnek, és extra értesítést küldjön erről a felhasználónak. A Térkép dedikált biciklis útvonaltervezéssel gazdagodott, és már az elektromos autóknak is tud kedvezni menet közben. A HomeKit pedig egyebek mellett arcfelismeréssel is tud már szolgálni a kapcsolódó okoskamerák esetében. Az összes újításról részletesen két felvonásban (1, 2) számoltunk be korábban.

Mi változott az iOS 14 béta 2-ben? Nos, az Apple kiadási jegyzéke nem mond túl sokat a frissítésről, de az első tapasztalatok már megjelentek a szaklapokon. Túl sok újdonságban azonban ezek alapján sem kell reménykedni, úgy fest, hogy az Apple a rajt pillanatában szinte minden fontosabb dolgot kiemelt.

Galéria megnyitása

A mostani kiadásban a kép a képben funkció használata közben már van egy új közepes méret, amit dupla tapintásos gesztussal lehet elérni. Korábban így csak a kicsi és a nagy méret között lehetett váltani. A Fájlok alkalmazás egy widgettel is büszkélkedhet már, ami teljesen új, és lehetőséget nyújt gyorsan elérni a korábban megnyitott dokumentumokat. Ez a widget is több méretben lesz használható, és direktben meg lehet majd belőle nyitni a fájlokat.

Az App Library az iOS 14 egyik legnagyobb újítása, viszont az első bétában ennek a használata még nem volt annyira tiszta, és ezen segít egy kicsit az új béta. Amikor az ember kitöröl a kezdőképről egy applikációt, akkor a rendszer azt irja ki, hogy a program el lett távolítva a Home képernyőről, de így nem derült ki pontosan, hogy ezzel mi is történt. Ezért az Apple már a másik végéről fogja meg a dolgot, és az eltávolításkor nem azt írja ki az iOS, hogy eltávolították az elemet, hiszen ezt nyilván a felhasználó is tudja, ehelyett azt lehet majd itt olvasni, hogy „Add to Library”, vagyis hozzá lett adva az alkalmazástárolóhoz.

A Zene alkalmazás használata közben a mobilok, tabletek már képesek lesznek haptikus visszajelzést adni a műveletekről. Ennek köszönhetően határozottabban lehet majd kezelni a zenelejátszást például futás közben. Ezek a jelentősebb változások az iOS 14 béta 2-ben, ezek mellett még jelentéktelenebb apróságok akadtak, lehet tapasztalni dizájnbeli és a működést érintő finomításokat például, és hibák is javítva lettek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap