Rengeteg érdekesség derült ki az iOS 14-ről

Az Apple mobilos rendszer a korábban elárult újításokon túl is nagyon sok fejlesztést tartogat még.

Rengeteg érdekesség derült ki az iOS 14-ről

Miután az Apple lerántotta a leplet az iOS 14-ről, hamar kiderült, hogy nem esett szó például arról, hogy lecserélhető lett az alapértelmezett böngésző és a levelező kliens is. Most pedig újabb változásokra derült fény, melyek kisebb-nagyobb mértékben befolyásolják majd a felhasználói élményt, a mobilok nyújtotta lehetőségeket.

A widgetek rétegelhetőségét illetően újdonság például az, hogy létre lehet hozni olyan intelligens widget stackeket, melyeknél mindig az a widget lesz elől, amit a rendszer ideálisnak gondol. Reggel például minden bizonnyal szeretné látni az ember az időjárást vagy a naptárat, így ezeket fogja előtérbe tenni alapból. A lapozás egyszerű húzásokkal fog menni, és maximum 10 darab widget pakolható egymásra. A fejlesztők kapnak egy új API-t, amivel bármilyen programhoz lehet majd widgetet kreálni.

Galéria megnyitása

Az App Library kapcsán jóformán mindent megtudhattunk, hiszen nagyjából erre szentelte a legnagyobb hangsúlyt az Apple. Ebben a „programkatalógusban” a legutóbbi használat alapján is megjelenhetnek majd az appok. A Safariról kiderült, hogy már támogatja a nem natív weboldalak esetén is a fordítási funkciót. A lapoktól már képes megbízhatósági jelentést kérni, és tudja azt ellenőrizni, hogy a jelszavakat bekérő oldalak miként működnek, ezzel meg tudja előzni az adatlopást. És kapott ez egy új JavaScript motort, melynek köszönhetően kétszer nagyobb lehet a teljesítménye JS környezetben.

Az autókulcsos funkció kapcsán már tudni lehet, hogy a nyitási lehetőség megosztható az NFC alapú szolgáltatásnál, és a jármű tulajdonosa különböző korlátozásokat vezethet be a kulcs megosztását követően. Kiadható mekkora legyen a maximális sebesség, gyorsulás, ki lehessen e kapcsolni a menetbiztonsági rendszereket, és még a hangrendszer erejét is lehet limitálni. No, de mi van, ha lemerült az okostelefon? Nem férhet hozzá a saját autójához az ember? Ezen a téren az Apple kiemelte, hogy van külön energiatartaléka erre a készüléknek, ami kb. 5 órán keresztül elérhető még lemerült eszköznél is. A CarPlay esetében pedig új appkategóriák jelentek meg, és számos hátteret be lehet majd itt állítani a testre szabottabb élményért.

Az AirPodsról is esett szó az iOS 14 bemutató, de az például nem derült ki róla, hogy képes fel is erősíteni azokat a hangokat, amik egyébként nagyon lágyak vagy halkak egy filmben, videóban, esetleg zenében, így a suttogásról sem marad le az ember a metrón utazva. Az AirPods Pro pedig az áteresztő módban a környezeti hangokkal is képes erre, szóval lényegében azt is tisztán hallhatja majd az ember, amit egyébként talán már nem is értene a fülhallgató nélkül. Az AirPods eszközök már akkuriasztást is tudnak majd küldeni, így kisebb lesz annak a veszélye, hogy telefonálás közben merül le az eszköz.

A biztonságot tekintve fontos azt elmondani, hogy az iOS 14 már mutatni fog egy indikátort az adott programon belül és a Vezérlőközpontban is, ha egy alkalmazás éppen hozzáfér a mikrofonhoz vagy a kamerához a háttérben. Az applikációk korlátozása már nem új dolog, de ettől kezdve meg lehet azt oldani, hogy egy program például csak azt tudja, hogy nagyjából hol tartózkodik az ember, nem kapja meg a nagy pontosságú helyadatot. És a galériánál pedig lehet hozzáférést adni egy-egy kiválasztott tartalomhoz, nem kell az összes albumhoz jogot adni például egy profilkép beállításakor.

A kameráról a bemutatón nem igazán volt szó, pedig itt is fejlesztett az Apple. Az iOS 14 bizonyos eszközök és körülmények esetében akár 90%-kal gyorsabban exponálhat (iPhone 11 Pro Max), és az indulás után pedig 25%-kal hamarabb lehet képet készíteni. És a portrék létrehozása is 15%-kal tempósabban történik. Az Apple a gyorsabb fényképezésre komolyan optimalizált a kamera app működésénél.

Az iPhone 11-gyel bevezetett QuickTake videózást már az iPhone XS/XR generáció is megkapta. Egyszerűbben lehet már ettől kezdve a videózás minőségét állítani, és az éjszakai mód jobban működik majd az iPhone 11 modelleknél. És az expozíció kontroll is fejlődött, már teljes fotózási, videózási ciklusokra lehet rögzíteni egy értéket. A hangerőgombokat hatékonyabban lehet majd használni a fotózás során, és a szelfiket pedig pillanatok alatt tükrözheti a felhasználó igény szerint a mentést követően, de akár az előnézetben is lehet már így nézni az élő képet. És a QR kódok olvasása gyorsabban fog menni.

A FaceTime is frissül, és az iOS 14 új kép a képben funkcióját ezzel is lehet majd használni. És a FaceTime videohívások magasabb minőségre váltanak – akár 1080p-ben is – a kiválasztott eszközökön. A csoportos FaceTime hívásoknál a rendszer fel tudja majd ismerni azokat, akik jelnyelvvel kommunikálnak, és automatikusa nagyobb képre teszi őket. És a rendszer magától tudja a szemkontaktus létrehozni olyankor is, ha az ember nem a kamerába, hanem a kijelzőre figyel, ami sokakat zavar. Ez a funkció már az iOS 13 bétájában is feltűnt, de aztán az Apple kivette.

Az iOS 14-től kezdve a Family Sharing magasabb szintre lép, itt már meg lehet majd osztani a programokon belül történt fizetéseket is és az előfizetéseket, szóval a család minden tagja hozzáférhet a pénzért elérhető tartalmakhoz. És a fájlkezelővel pedig el lehet majd érni olyan esetekben is a külső tárhelyen tárolt dolgokat, ha azok APFS titkosítással védettek, csak meg kell adni a beállított jelszót.

Történtek olyan fejlesztések is, amik regionálisan érintenek felhasználókat, de a hazai közönséghez kapcsolódó dolog nincs. Főleg Indiában erősített szolgáltatásokkal az Apple, de a kétnyelvű szótár is tanult például új nyelvpárokat.

A billentyűzetnél a hangulatjelekhez kapcsolódóan már biztosított itt keresőmező, ezzel könnyen megtalálható bármilyen rejtett hangulatjel a több száz grafika közül. És a virtuális gombsor úgy tudja automatikusan kiegészíteni a kapcsolati információkat gépelés közben, hogy nem kell neki hozzáférést adni a kontaktlistához. Az üzenetkezelő programon belül a felhasználók már szűrhetik majd az SMS-eket, és tudja magától kategorizálni az üzeneteket az app a fontosságuk, tartalmuk szerint.

Az Apple Music egy új kezdőlapot kapott, amin a felfedezésnek fontos szerepe van. A program folyamatosan azon lesz, hogy megtanulja a felhasználó igényeit, és annak megfelelően ajánljon zenéket. Az automatikus lejátszás akkor sem jön majd zavarba, ha az elindított lejátszási listának vége, magától elkezd hasonló stílusú muzsikákat játszani. A keresőt már gazdagon lehet szűrni, így könnyebben megtalálhatja az ember, hogy mit keres, és a könyvtárakat is lehet majd filterekkel nézni.

Galéria megnyitása

Az értesítési központban új widgeteket kapott néhány meglévő szolgáltatás, így például a Screen Time. A hangjegyzeteket az iOS 14 már magától képes lesz rendezni, automatikusan csoportosítja például azokat a felvételeket is, amik az Apple Watch-csal készültek. És az időjárás alkalmazása is tovább fejlődött, itt már adott esetben akár percről percre lehet figyelni az időjárás várható alakulását, és képes lesz jelezni a jelentősebb változásokat, hogy ezekre az emberek jobban fel tudjanak készülni.

A hátrányos helyzetű emberek számára fontos lehet, hogy a VoiceOver is fejlődött, ez már képes leírni komplex képeknek a tartalmát is a látássérültek számára, és képekről felismeri a szöveges részeket is. Az Apple Arcade az iOS 13-nál nagy jelentőséggel bírt, itt azonban már nincs szó erről. De azért elmondta a cég, hogy néhány újítás itt is lesz, például az eszközök közötti átjárhatóság fejlődött, így gördülékenyebb élményt tud majd nyújtani, hiszen mindig ott tudja folytatni az adott játékot az ember, ahol legutóbb más eszközön abbahagyta.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap