Shop menü

ELEMZŐK SZERINT DRÁGULÁST HOZ AZ IPHONE 15 PRO SZÉRIA

Sok év után kúszhat fentebb a készülékek ajánlott fogyasztói ára az USA-ban is, az előállítási költségek emelkedése miatt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Elemzők szerint drágulást hoz az iPhone 15 Pro széria

Érezhető áremelkedést követően kerülhet a boltok polcaira az Apple következő csúcsmobilja, az iPhone 15 széria Pro Max jelzővel illetett változata. A hongkongi Haitong International Tech Research kiemelt elemzője, Jeff Pu számolt be erről, és azt is megerősítette, hogy a mobilnak lesznek exkluzív funkciói.

Az Apple az iPhone Pro modelleket az elmúlt időszakban ugyanolyan áron indította el az Egyesült Államokban. Persze mi, a romló forint és a rizikósabb gazdasági helyzet miatt már egyébként is tapasztalhattunk áremeléseket, de Amerikában ez eddig nem volt jellemző.

Az iPhone X 2017-ben 1000 dolláros áron jelent meg, és azóta ez a vonulat folyamatosan kitartott az 1000 dolláros kiindulási alap mellett, az iPhone 14 Pro is ennyibe kerül.

Jeff Pu azonban arról adott hírt, hogy az iPhone 15 Pro, valamint a 15 Pro Max is többe kerül majd, mint a jelenlegi modellek. Az iPhone 15 Pro esetében nem tért ki arra, hogy mekkora lehet az áremelés mértéke, és az iPhone 15 Pro Maxnál sem esett erről szó. Az 1000 és 1100 dolláros mobilok ára valószínűleg globálisan is emelkedhet, bár azt hozzá kell tenni, hogy az európai árakat az Apple már egyébként is az egekbe emelte. Az 1100 dolláros iPhone 14 Pro Max a németeknél 1450 euró, itthon pedig 630 ezer forint.

Nem tudni, hogy mekkora lesz az áremelés, az az iPhone 15 Pro Max esetében lesz ez a lépés a leginkább indokolt. Ott ugyanis az Apple exkluzív fejlesztéssel készül. Korábban már volt erről szó, és Jeff Pu beszállítói információk alapján megerősítette, hogy a fejlesztők itt először alkalmazni fognak periszkópos optikával ellátott kamerát. Ez az egység szolgál majd arra, hogy a távolabbi témákat az eddiginél magasabb minőségben lehessen a mobillal megörökíteni. Jövőre az iPhone 16 Prónál is jöhet már ilyen megoldás, de idén a 15 Pro Maxra kell majd annak benevezni, aki a legjobb fotós képességeket akarja zsebre tenni.

Galéria megnyitása

Ez a komponens biztosan növelni fogja az előállítási költséget. De nemcsak a kamerára lehet majd ezúttal többet költeni. Az Apple állítólag a következő A szériás rendszerchipet már a TSMC következő generációs gyártási eljárását kihasználva alkotta meg, és ez belső információk szerint borzasztóan sokba kerül. A rendszerchip eddig is egy drága alkotóeleme volt az iPhone-oknak, és a 15 Pro modellekre ez még inkább igaz lesz.

Továbbá elvileg egy új kijelző is színre lép majd, ami ugyancsak felfelé hajthatja a termékek árát. Valamint a legújabb pletykák szerint a vállalat akkumulátorból is lényegesen nagyobb kapacitásúakat fog alkalmazni ezúttal. A kapacitásnövekedés pedig valószínűleg technológiai újításoknak is betudható majd, szóval a telep is érezhetően költségesebbé válhat. Bár jelen állás szerint ezt már az összes iPhone 15 meg fogja érezni.

Arról is beszélt Jeff Pu, hogy az iPhone 15 széria tömeggyártása augusztus elején indulhat majd be, és a gyártókapacitás gyors felfutására kell számítani. Az elemző szerint idén az Apple 84 millió példányban tudja majd értékesíteni az új modelleket, és a két Pro kivitel lesz a legnépszerűbb az előrejelzések szerint. Ha hozza a termékcsalád a várt számokat, akkor 12%-kal túlteljesíthet az iPhone 14 generáción.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére