Egyre közelebb az Apple AR szemüvege?

A legfrissebb pletyka szerint már nem kell túlzottan sokat várni az Apple speciális kiegészítőjére.

Egyre közelebb az Apple AR szemüvege?

Az Apple évek óta komoly pénzt és energiát fektet a kiterjesztett valóság fejlesztésébe – a legrégebbi szabadalmi bejegyzései ezen a téren már több mint 10 évesek –, de eddig igazából a legnagyobb népszerűségnek az ARKit esetében a hosszmérésére szolgáló apró alkalmazás örvend, és túlnyomórészt játékokban mutatta meg a vállalat, hogy mire képes az AR. Viszont, ha a hírek igaznak bizonyulnak, és a cupertinói alakulat valóban előrukkol egy olyan szemüveggel, ami direkt az AR tartalmakhoz lesz kidolgozva, az nagy lökést adhat a kiterjesztett valóság népszerűségének a fejlesztők és a felhasználók oldaláról is.

Galéria megnyitása

Hosszú ideje lehet már olyan híreket hallani, hogy az Apple szeretne bemutatni egy kiterjesztett valóság szemüveget, de egyelőre konkrétumokat nem igazán lehetett tudni azzal kapcsolatban, hogy ez milyen formán debütálhat. A napokban azonban a híres-hírhedt elemző és szivárogtató Ming-Chi Kuo elhintett ezzel kapcsolatban néhány információmorzsát. A kiváló iparági kapcsolatokkal rendelkező szakember úgy tudja, hogy az Apple az idei év legvégén vagy a következő év elején indíthatja be az AR szemüvegének tömeggyártását, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2020 közepére/második felére lehet rajtra kész a termék. Ez alapján pedig nem volna túl meglepő, ha az évente megrendezésre kerülő fejlesztői konferencia, a WWDC keretében mutatkozna be a különlegesség, azt ugyanis általában nyáron tartja a cég.

Ming-Chi Kuo információi szerint az Apple kiterjesztett valóság szemüvege nem egy teljesen önállóan működő szerkezet lesz, hanem majd egy olyan készülékhez kell kapcsolódnia, amin az iOS operációs rendszer fog futni, és megfelelő számítási kapacitással szolgál. Jobbára valószínűleg iPhone-okról lehet majd itt szó, de persze ez adott esetben egy iPad (vagy egy új generációs iPod Touch?) is megfelelhet a számára. Pontosan még nem avatta be a nagyérdeműt a szerkezet felépítésének részleteibe Kuo (a borítókép csak egy független grafikus munkája), de állítólag nem lesz olyan komplex hardver a szemüvegben, ami képes lenne kiszolgálni az AR alkalmazások igényeit. Viszont a fejre tehető kijelző szerepét tökéletesen el tudja majd látni, és kiváló kiterjesztett valóság élményt biztosíthat majd az együttes. Az eszköz egy egyelőre ismeretlen kijelzőnek adhat otthont, és az biztos, hogy kamerának is lennie kell benne, az ugyanis elengedhetetlen az AR biztosításához. A lehető legjobb kényelem érdekében vezeték nélküli lehet majd az Apple szemüvege, ez alapján pedig saját akkumulátort is tartalmazhat. A vállalat célja állítólag az, hogy egy viszonylag kényelmesen viselhető kiegészítőt hozzon létre.

Tim Cook a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy lenyűgöző dolgok jönnek az Apple-nél, és igazából nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a vállalat első embere a kiterjesztett valósággal kapcsolatos fejlesztésekre célzott. Semmilyen konkrétumot nem mondott el Cook a terveiket illetően, de köztudottan rajong az AR-ért.

Természetesen hivatalosnak nem szabad tekinteni a friss információkat, de az biztos, hogy Ming-Chi Kuo viszonylag ritkán szokott tévedni az Apple fejlesztéseit illetően, és nagyon sok dolgot „látott előre” az elmúlt években. Szóval alapos okunk van feltételezni, hogy ezúttal is igaza lesz a szakembernek. Ráadásul egyébként egy két évvel ezelőtt kiszivárgott ütemtervben már ugyanez a 2020-as időpont szerepelt a kész AR szemüveg érkezése kapcsán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap