Chiplet formátumú AI gyorsítót szabadalmaztatott az AMD

Az új dizájn jóvoltából a GPU és a CPU mellé is kerülhet ilyen lapka, ami a mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkafolyamatok hardveres gyorsítását segítheti.

Chiplet formátumú AI gyorsítót szabadalmaztatott az AMD

Az AMD háza táján a chipletes felépítés 2019 óta használatban van a kereskedelmi forgalomban kapható termékeknél, gondoljunk csak a ZEN 2 architektúra köré épülő processzorokra, valamint az ugyanebbe a generációba tartozó EPYC és Threadripper modellekre – mindannyian 7 nm-es csíkszélességgel készülő chipleteket használnak. Ezt a felépítést a ZEN 3 architektúra köré épülő RYZEN 5000-es processzorok is használják, és a jelek szerint a jövőben egyéb területeken is felbukkanhat, másféle szerepkörben. Korábban egy, a Radeon sorozatú videokártyákat érintő szabadalom látott napvilágot, ami szintén chipletes felépítésről árulkodik, a napokban pedig egy másik chipletes megoldásról érkezett hír, ami a mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkafolyamatok gyorsítását segítheti.

A szabadalom alapján az újítás egy speciális chiplet lesz, ami az Nvidia által használt Tensor magokhoz hasonló képességekkel ruházhatja fel a rendszert. Ezek az egységek viszont nem a monolitikus GPU lapkán kaphatnak helyet, mint az Nvidiánál, hanem egy külső egységen, ami a GPU-hoz és egy gyorsítótárhoz kapcsolódhat, feladata pedig a Matrix Multiplication, azaz a mátrix szorzás típusú műveletek hardveres gyorsítása lehet.

Galéria megnyitásaAzáltal, hogy az új egység nem magán a GPU lapkán kap helyet, költséget spórolhatnak, illetve a GPU gyártása sem válik bonyolultabbá, plusz a rendszer kellően rugalmas is maradhat, hiszen ez a különálló chiplet rugalmasabban fejleszthető, illetve sokféle termékbe is beépíthető, nem csak grafikus processzorok tokozásán belülre. A chiplet a többi lapkától eltérő gyártástechnológiával is készülhet, csak úgy, ahogy a RYZEN processzoroknál már megszokhattuk: a processzormagokat tartalmazó chipleteket ott 7 nm-es csíkszélességgel gyártották le, míg az I/O lapka esetében 12 nm-es gyártástechnológiát használtak, így még költséghatékonyabb lehet a végeredmény.

A szabadalommal kapcsolatban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mikortól kezdik élesben is alkalmazni az egyes termékeknél. A fentiek alapján az viszont valószínűnek tűnik, hogy ezzel a chipletes megoldással kínálhat a későbbiekben az AMD olyan új funkciót, ami az Nvidia DLSS technológiájához hasonlít, vagyis a mesterséges intelligencia bevonásával lehet majd renderelési teljesítményt spórolni a következő generációs videokártyák esetében, ami magasabb FPS-t eredményezhet, szinte alig észrevehető képminőség-romlás mellett.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap