Boldog születésnapot, Gmail!

Rég várt újítással ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a Google levelezője.

Boldog születésnapot, Gmail!

A Google legnépszerűbb szolgáltatása minden kétséget kizáróan a keresője, de a Gmail is kiemelten fontos szerepet játszik a cég portfóliójában, és óriási felhasználói bázist tudhat maga mögött. Ezt a levelező platformot valószínűleg szinte mindenki ismeri a világon, és ma 15 éve indult a karrierje.

A Gmail 2004-ben, április elsején, a bolondok napján futott be, és éppen ezért sokan azt gondolták róla, hogy csak egy ügyes tréfa, de ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna, akik nem hitték el, hogy valóban jelentős újításról van szó. Vannak, akik úgy vélik, hogy ha a levelező kudarcot vallott volna 15 éve, akkor a mostani Google birodalom sosem jött volna létre, mert nem lett volna bátorsága a cégnek új területekre kalandozni, maradt volna a jól bevált kereső fejlesztésénél. A Gmail sikerét részben az alapozta meg, hogy 1 GB-os, vagyis egészen pontosan 1000 MB-os online tárhelyet nyújtott, mikor a meglévő szolgáltatások még a 100 MB-ot sem közelítették meg, de mostanra nagyon sok innovatív fejlesztés is született, ami elősegítette a térnyerését.

Galéria megnyitása

Napjainkra a Gmail lett a világ legnépszerűbb levelező szolgáltatása, és bőven maga mögött hagyta az összes egykori konkurensét. A legutóbbi információk szerint több mint 1,5 milliárd aktív fiók van rendszeres használatban (havi szinten vizsgálva), miközben a Yahoo Mailt például csak 228 millióan alkalmazzák. Elképesztően dinamikusan fejlődik a Gmail, és részben ennek köszönheti, hogy kiemelkedő népszerűségnek örvend világszerte. A legutóbbi jelentős dobását mindenképpen ki kell emelni, az AMP for Emaillel "megreformálja" az elektronikus leveleket, amik eddig statikusak voltak, de most már dinamikusak, interaktívak is lehetnek. Szinte nincs olyan hónap, hogy ne számolhatnánk be újításokról a Gmail kapcsán, és a születésnapjára is kapott pár extra képességet.

Újítás a Gmailben, hogy a Smart Compose, ami képes intelligens válaszüzeneteket generálni, segít már a hosszabb levelek létrehozásában is, és az eddiginél is ügyesebben fogja tenni a dolgát. A gépi tanulást kihasználva a Google szakemberei megoldották, hogy már magától átvegye a felhasználó egyedi stílusát a megszólításnál. Ha valaki mindig úgy kezdi a leveleket, hogy „Tisztelt …” akkor a Smart Compose is ugyanígy fog eljárni, de ha sokkal lazábban kommunikációt részesít előnyben, például a „Hello” kezdéssel nyit, akkor ahhoz alkalmazkodik a funkció. És már a levelek tárgyát is meg tudja majd adni a mesterséges intelligencia a tartalom alapján, szóval ezzel sem kell időt töltenie a küldőnek. A Smart Compose a Gmailben mostanáig csak az új Pixeleken volt elérhető, de ettől kezdve már a legtöbb androidos eszközről hozzáférhető lesz, és készül az iOS támogatás is. (A használható nyelvek sora is bővült, de a magyar sajnos nem érintett, az angol mellé a spanyol, a francia, az olasz és a portugál sorakozott fel.)

Galéria megnyitása
Akcióban a Smart Compose

A Smart Compose-t érintő módosítások mellett fontos még, hogy elkészült az egyszerűen használható üzenetütemező funkció, ami nem egyszerre jelenik meg mindenkinél, hanem fokozatosan kell vele számolni. Ezt úgy kell használni a webes felületen, hogy a kész e-maileknél nem a küldés gombot kell leütni, hanem a szorosan mellette található nyilat, és itt jön elő az ütemezett küldés opciója. Erre klikkelve felugrik egy olyan felület, ahol van három előre javasolt időpont, és ha egyik sem megfelelő, akkor a naptárban egyedi dátumot is ki lehet választani minden gond nélkül. Ez sok esetben lehet nagyon hasznos, de egészen mostanáig csak harmadik féltől származó kiegészítővel lehetett csak megoldani a késleltetett küldést. Az ütemezett levelezőt a Google a digitális jóléti csomag részeként vezette fel, hiszen így lehet olyan üzleti levelet küldeni, amit az érintett csak a munkaidejében kap meg, de számos példát lehetne hozni arra, amikor ez jól jön, akár egy születésnapi üdvözletet is el lehet vele időzítve küldeni.

A Gmail minden bizonnyal szép jövő előtt áll, és nincs kétségünk afelől, hogy a Google a továbbiakban is képes lesz olyan újításokkal szolgálni, amikkel fenntartják a szolgáltatás népszerűségét. A levelező képes lehet megőrözni a kiemelt piaci pozícióját.

Zárásul halkan megjegyezzük, hogy holnap a vállalat dobni fogja az Inbox by Gmail alkalmazás támogatását, amit néhány felhasználó biztosan hiányolni fog a jövőben, mert bár sok fontos funkcióját átemelte a Gmail programba a Google, maradtak ki apró, de hasznos dolgok. És az Inbox mellett holnap húzza le a rolót a Google+ is, ami szintén szorosan kapcsolódott a Gmailhez.

Gmail: Android | iOS

 

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap