Betilthatják néhány iPhone forgalmazását

A Qualcomm és az Apple közötti szabadalmi vita újabb pontra ért.

Betilthatják néhány iPhone forgalmazását

A cupertinói alakulat már hosszú ideje áll ellentétben a Qualcommal, 2017-ben romlott meg jelentősen a korábbi partnerek viszonya, és a két fél közötti összetűzéseknek legutóbb egyértelműen a Qualcomm lett a nyertese, most azonban "döntetlen" eredmény született. Viszont lesz még folytatása az aktuális ügynek, és akkor már az Apple-nek komoly vesztenivalója lehet.

Az ITC, vagyis az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága kedden több szabadalmi keresetét is elbírálta a Qualcommnak arra vonatkozóan, hogy az Apple sérti-e a szellemi tulajdonait. A Qualcomm célja minden esetben az volt, hogy betiltsa az érintett iPhone-ok forgalmazását, de ezek a törekvései egyelőre még nem értek célt. Egy esetben a chipdizájner veszített, egy másikban viszont győztes találatot vitt be, de az eredményhirdetés még odébb van.

Az illetékes szervezet a különböző ügyek vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy a Qualcomm egy energiatakarékossági funkcióra vonatkozó szabadalma nem állja meg a helyét, így ezt érvénytelenítette, egy másik szellemi tulajdont viszont valóban jogosulatlanul használ az Apple néhány iPhone esetében, és abban az esetben reális esély van arra, hogy az érintett eszközök forgalmazását leállítathatja a Qualcomm. Az előbbi ügyben az iPhone 7 és az iPhone 8 széria, valamint az iPhone X is érintett lett volna, az utóbbiban azonban csak az iPhone 7 és a 7 Plus van említve, szóval ezekre vonatkozó tiltás születhet.

Galéria megnyitása

A chipdizájner annak ellenére, hogy nem aratott tiszta győzelmet, örömmel fogadta az eredményt, az Apple pedig tagadja, hogy bármelyik esetben szabálysértést követett volna el. A cupertinóiak azt hangsúlyozták, hogy a Qualcomm csak azért szeretne nekik keresztbe tenni, hogy az egyébként is monopol helyzetét még tovább tudja erősíteni. A Qualcomm egyébként Németországban már elérte egy esetben több iPhone forgalmazásának a felfüggesztését is, akkor az Apple azoknak az okostelefonoknak az árusítását volt kénytelen leállítani, melyek Intel modemmel voltak ellátva. Azt az ügyet úgy oldotta meg a cég, hogy Qualcomm egységgel szerelt eszközöket kezdett árusítani, azt viszont nem tudjuk, hogy a mostani esetben lesz-e lehetősége hasonló lépésre, vagy más kiutat kell majd találnia.

A mostani ügynek júliusban lesz végleges eredménye, akkor derül majd ki, hogy a Qualcomm eléri-e az illetékes hatóságnál az iPhone 7 és az iPhone 7 Plus forgalmazásának a leállítását. Ha így alakul, az biztosan érzékenyen fogja érinteni az Apple-t, mert bár nem új eszközökről van szó, ezek még most is megvásárolhatóak, és mivel már viszonylag kedvező szintre csökkent az áruk, így keresettek is azoknak a körében, akik nem szeretnének csillagászati összeget fizetni az új generációs mobilokért.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap