Pert nyert a Qualcomm az Apple ellen

Pert nyert a Qualcomm az Apple ellen

A Qualcomm és az Apple korábban jó viszonyt ápolt egymással, de a két vállalat között az utóbbi időben elmérgesedett a helyzet, és több esetben is bírósági ügy kerekedett a felek ellentétéből. Az egyik perben most döntés született, és a bíróság úgy találta, hogy a Qualcommnak van igaza, és ezért fizetnie kell az Apple-nek.

A mostani ügy még 2017 nyarán vette kezdetét, és ennek keretében a Qualcomm azzal vádolta meg az Apple-t, hogy több iPhone esetében is olyan megoldásokat használ, amiket szabadalom véd, viszont ezekért egyáltalán nem fizet, szóval jogosulatlanul alkalmazza ezeket. A chipdizájner hivatalos közleménye szerint az eljáró kaliforniai bíróság az iPhone 7, az iPhone 7 Plus, az iPhone 8, az iPhone 8 Plus és az iPhone X esetében állapított meg, hogy valóban történt jogsértést. Ezek közül a régebbi páros, az iPhone 7 és a 7 Plus csak kettő szabadalmat sértett meg, az újabb eszközök viszont már hármat.

Galéria megnyitása

Az ilyen technológiai óriások párharcában nem ritka, hogy több milliárd dolláros összegű büntetések repkednek, ezúttal viszont nem született túlzottan nagy megrovás. Az Apple-nek mindössze 31 millió dollárt kell fizetnie a Qualcomm számára a szabadalomsértések okán. Ez az összeg úgy jött össze, hogy a bíróság 1,41 dolláros büntetést rótt ki a vitatott szabadalmakat tartalmazó iPhone-onként. Bár ennél minden bizonnyal nagyobb összeget szeretett volna a Qualcomm kicsikarni az ellenfeléből, de ettől függetlenül ez egy fontos győzelem a számára.

Milyen szabadalmakról volt szó most egészen pontosan? Az első szabadalom abban segít az okostelefonok számára, hogy a bekapcsolást követően hamarabb képesek legyenek internetkapcsolatot létesíteni (U.S. Patent No. 8,838,949). A második szabadalom lehetőséget biztosít az rendszerchip és a modem között olyan kapcsolat létesítésére, ami gyorsabb és hatékonyabb internetes adatelérést nyújt az alkalmazások számára (U.S. Patent No. 9,535,490). A harmadik pedig a kiváló grafikával szolgáló, nagy teljesítményt igénylő játékok esetben segít a hosszabb üzemidő elérésében, szóval hozzájárul az energiahatékonysághoz bizonyos helyzetekben (U.S. Patent No. 8,633,936).

A mostani ügy lezárása persze még nem jelenti azt, hogy a Qualcomm és az Apple között rendezve vannak a nézeteltérések. Egyéb perek is folynak a vállalatok között, és a következő hónapban egy sokkal jelentősebb tárgyalás elé néznek a felek, ugyanis akkor születhet döntés abban a perben, ami a milliárdos jogdíjfizetés elmaradásáról szól az Apple részéről a Qualcomm számára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap