Shop menü

AZ ÍREK SEM BÍRJÁK MÁR ÁRAMMAL AZ ADATKÖZPONTOKAT

Több nagy vállalat fejlesztései tervét kellett parkolópályára állítania a hatóságoknak, hogy megelőzzék a bajt, és azt a helyzetet, ami Londonban kialakult.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az írek sem bírják már árammal az adatközpontokat

Globálisan nagy tempóval szaporodnak az adatközpontok, ahogy egyre több szolgáltatás támaszkodik ezekre, de egyre több olyan hírt lehet hallani, hogy az energiaellátó hálózatok egyszerűen már képtelenek a lépést tartani ezzel a fejlődéssel. Az infrastruktúra kezd szűk keresztmetszetet képezni a jól frekventált helyeken.

Az áramhiány a nagy adatközpontok környezetében egyre égetőbb probléma, főleg a nyári hónapokban. Idén már több olyan jelentős leállás is volt, ami részben annak köszönhetően alakult ki, hogy a megnövekedett hűtési terhelés miatt áramkimaradás lépett fel. A városok jelentős bevételeket tudnak abból elérni, hogy helyet biztosítanak az adatközpontoknak, és ezek sok magasan képzett munkahelyet hoznak létre, de már vannak olyan helyek, ahol nagyon komoly gondok alakultak ki a meggondolatlanul osztogatott engedélyek miatt.

Londonban például vannak olyan területek, ahol már a lakóházak és ingatlanok fejlesztését kellett korlátozni, mert az adatközpontok olyan energiaéhesek lettek, hogy egyszerűen már nem tud az infrastruktúra minden igényt kiszolgálni. Éppen azért az írek most minden jel szerint úgy döntöttek, hogy megpróbálják megelőzni a bajokat, és már most behúzzák a féket. Az esetleges áramhiány kialakulása miatt elutasították a Microsoft és az Amazon terveit is az új adatközpontok létesítésre vonatkozóan.

Galéria megnyitása

A The Times hozta le azt a jelentést, ami a kútba esett fejlesztésekről szól. A beszámoló szerint nagyjából 2 milliárd eurónyi fejlesztést kellett azért felfüggeszteni, mert az ország saját áramszolgáltatója aggodalmát fejezte ki, és szigorú feltételekhez kötötte a projektek megvalósulását. Az EirGrid névre hallgató állami közműszolgáltató arról beszélt a napokban, hogy már jelenleg is sok hatalmas adatközpont található Írország területén, melyeknek a kiszolgálása jelentő terhet jelent a teljes infrastruktúrára nézve. Éppen ezért kénytelenek voltak beavatkozni az újabb terjeszkedési tervek esetében.

A hálózat néhol már most is a határokon üzemel bizonyos helyzetekben. Az pedig, hogy újabb engedélyeket adnának ki, veszélybe sodorhatná a szolgáltatás stabil működését, és beláthatatlan következményekkel járna jelenleg. Persze az EirGrid folyamatosan fejleszti a rendszerét, és a jövőben létrejöhet egy olyan háttér, ami újra megadja a lehetőséget az adatközpontok terjeszkedésének, újabb üzemel létrejöttének.

Galéria megnyitása

A Microsoft és az Amazon számíthatott arra, hogy nem fog simán zöld utat kapni az adatközpontok építésére. Ugyanis a hírek szerint az EirGrid már egy évvel ezelőtt megkongatta a vészharangokat. Már tavaly arról beszélt az állami kézben levő közműszolgáltató, hogy a kiemelkedő terhelés problémát okozhat, éppen ezért a további kapacitásbővítést szeretnék megfékezni. Ráadásul már hónapok óta nem adnak ki olyan nagyfogyasztók számára csatlakozás engedélyt, mint például a szóban forgó adatközpont, nagy IT létesítmények.

Korábban még azért élhetett a remény az Amazonnál és a Microsoftnál, mert az a hír járja, hogy néhány korábban megkötött megállapodás és meghatározó partner esetében még kivételt tehet az EirGrid, de az elmúlt hónapok eseményeit figyelembe véve inkább úgy döntött, hogy senkivel sem kivételezik, mindenkire kiterjeszti a moratóriumot. Sokat nyomott a latban az is, hogy rendkívül szélsőséges időjárás volt idén, ami extra terhet jelentett az áramhálózatokon.

Galéria megnyitása

Belső információk szerint az írek döntése nyomán az Amazon és a Microsoft is máshol próbál szerencsét, nem tesznek le a terjeszkedési vágyaikról. Az a hír járja, hogy az Amazon Londont veszi célba, annak ellenére, hogy ott már most is nagyon rossz a helyzet. Valószínűleg egy most még kevésbé terhelt városrészen próbál majd helyet „találni” magának. Ami pedig a Microsoftot illeti, nála több opció is terítéken van, Frankfurt vagy Madrid is lehet az új helyszín, de nála is felmerült London is.

Állítólag a Microsoft minden áron szerette volna átvinni az új adatközpont létesítéséről szóló kezdeményezését, de szilárd falakba ütközött. Ha az új adatközpontok csúszni fognak, adott esetben ezek miatt a fejlődés is lassulhat, hiszen így nem tudnak a nagy vállalatok az előzetes terveknek megfelelően bővíteni és fejleszteni, kevesebb partnert képesek kiszolgálni, mint amivel eredetileg kalkuláltak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére