Shop menü

LONDONBAN MÁR NEM LEHET SZABADON ÉPÍTKEZNI AZ ADATKÖZPONTOK OKOZTA ÁRAMHIÁNY MIATT

Az előzetes félelmekkel ellentétben nem a villanyautók okoznak gondot, hanem olyan komplexumok, amik a nagy IT vállalatokhoz köthetők.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Londonban már nem lehet szabadon építkezni az adatközpontok okozta áramhiány miatt

A The Financial Times számolt be arról a rendkívül érdekes helyzetről, ami Londonban kezd kialakulni, illetve néhány területen már nemcsak kezd, hanem már erőteljesen befolyásolja a beruházásokat. Arról van szó, hogy az Egyesült Királyság fővárosában több olyan terület is van, ahol felfüggesztették az építéseket.

Úgy tudja a The Financial Times, hogy egyszerűen nincs olyan állapotban az energiahálózat, hogy elbírjon új lakásokat, házakat, emiatt ingatlanfejlesztéseket kellett befagyasztani és korábbi terveket kellett leállítani. Az áramhiány olyan mértéket öltött néhány városrészben, hogy egyszerűen kénytelenek voltak a szakemberek beavatkozni és megállj parancsolni az ingatlanosoknak.

Galéria megnyitása

Ráadásul most úgy tűnik, hogy ez nem is csak egy átmeneti állapot, legalábbis nehezen lehet annak nevezni, mivel a döntés értelmében a mostani helyzet akár 2035-ig fennmaradhat. Szóval ha nem is örökérvényű, több mint 10 évre szólhat, ami nagyon hosszú idő. Az elektromos hálózatot fejlesztők minden bizonnyal azon lesznek, hogy rendeződjön a dolog, és legyen elegendő kapacitás mindenki számára, de ezt nem lehet pillanatok alatt megoldani.

London az öreg kontinens egyik informatikai központjának számít, nagyon sok cégnek van ott irodája, sőt mi több, jelentős kapacitású adatközpontjai. Név szerint említi a The Financial Times a Microsoftot, az Oracle-t, az LG Electronics-ot, az Amazont, valamint a Dellt is, de sok más cégnek is van a környéken érdekeltsége. Londonon belül Ealing, Hillingdon, és Hounslow kerületek érintettek az ügyben. A techcégek az M4 autópálya vonalán települtek le elsődlegesen, ezt jól lehet látni a felsorolt körzetekből is.

Galéria megnyitása

A hatóságok elmondása alapján az adatközpontok akkora mennyiségű energiát igényelnek, ami elegendő lenne kisebb városok számára is. A napjainkban elterjedt online szolgáltatások mögött üzemelő szerverek rengeteget fogyasztanak, és muszáj megbízhatóan üzemelniük, éppen ezért a városrészek vezetése nem szeretné a hálózatot túlterhelni, mert egy nagyobb leállás óriási károkat okozna milliók számára.

Pontos részleteket nem lehet tudni az ügyben, így nem ismeretes az sem, hogy mennyi folyamatban levő ingatlanfejlesztési projektet kellett megakasztani az energiaellátásban keletkezett szűk keresztmetszet miatt. Azt azonban megjegyzi a lap, hogy a fent említett három körzet London lakáskínálatának a 11 százalékát adja jelen pillanatban.

Galéria megnyitása

Azt is hozzá kell tenni, hogy ezeknek az adatközpontok az energiaigénye az idő előrehaladtával aligha fog csökkenni, legfeljebb azon dolgozhatnak a cégek, hogy helyben több áramot állítsanak elő önmaguknak különböző megújuló forrásokat kiaknázva. Erre azonban a lehetőségek ilyen környezetben azért masszívan korlátozottak. Az adatközpontok nemcsak a működtetés, hanem a hűtési szükségletek miatt is egyre éhesebbek. Az utóbbi időben több olyan hőhullám is volt az Egyesült Királyságban, amikre a mérnökök nem készültek fel. A közelmúltban az Oracle és a Google szervereinek is gondja akadt a hűtéssel, időszakos leállásokat produkáltak a nagy hőségben.

A magas fogyasztás miatt pedig megemelkedett az áram ára, rekord drágulás volt ilyen téren Londonban, de ez a téma már nagyon messzire vezetne. A lényeg az, hogy az adatközpontok elhelyezkedésére a jövőben a hatóságoknak nagyobb figyelmet kell majd szentelnie, mert ahogy fejlődnek ezek a cégek és egyre több helyre érnek el, bizony nem kizárt, hogy máshol is hasonló problémát idéznek elő.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére