Az édesburgonyát a természet génmódosította

Ugyanazon agrobaktériumok, amelyeket a kutatók használnak a gének átültetésére, a múltban legalább kétszer maguktól is beavatkoztak az édesburgonya evolúciójába.

Az édesburgonyát a természet génmódosította

Jelen pillanatban semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a génmódosított élelmiszerek bármiféle kárt okoznának fogyasztóik vagy környezetük számára. Ennek ellenére több országban is korlátozzák használatukat, gyakran arra hivatkozva, hogy a gének egyik fajból a másikba való átültetése veszélyes következményekkel járhat, és nem része a természetes fejlődésnek. Egy nemzetközi kutatócsoport azonban nemrégiben rájött, hogy ez utóbbi érv egyáltalán nem állja meg a helyét, hiszen legalább egy olyan széles körben elterjedt élelmiszert ismerünk, amely a természetben, egy baktériumnak köszönhetően esett át jelentős génmódosításon.

Az édesburgonyáról és az agrobaktériumokról van szó, amelyekhez több növénybetegségekért felelős mikrobafaj is tartozik. A fertőzés során ezek a baktériumok egy kis DNS-darabot illesztenek be a növény genetikai állományába, amely a növényi hormonok működésének megzavarására alkalmas géneket hordoz. A változások eredményeként a növényi sejtek kontrollálatlan osztódásba kezdenek, és tumorszerű göböket képeznek.

A baktériumok működési módja nagyon hasznos eszközzé tette a kórokozókat a növénygenetikusok számára, hiszen a kívánt gén (vagy gének) beültetéséhez mindössze annyit kell tenniük, hogy azt bejuttatják a baktériumba, amely aztán átviszi a növényi genomba a „rakományt”. Az ilyen módon génmódosított növények esetében a szakértők munkáját jelentősen megkönnyíti, hogy a folyamat oroszlánrészét a baktérium végzi el, és nem a kutatóknak kell kitalálniuk, hogyan oldják meg a felmerülő problémákat.

A módszer egyik problémás pontja ugyanakkor, hogy mivel a baktérium általában nem fertőzi meg a növény reproduktív részeit, nem garantált, hogy a változások továbbadódnak a következő generációnak is. Ennek ellenére számos olyan, mesterséges génmódosításon nem átesett, egészséges egyedeket felvonultató faj létezik, amelynek a genomjában megtalálható valamelyik agrobaktérium néhány génje.

Mint kiderült, ezek közé tartozik egy fontos élelmiszernövény, az édesburgonya is. A növényt nagyjából 8000 évvel ezelőtt, Dél-Amerikában háziasították, és azóta használata a világ minden táján elterjedt. A növény sejtjeiben képződő RNS-ek vizsgálata közben a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy bakteriális gének egy csoportja bukkan fel azok közt. Az alaposabb vizsgálat kiderítette, hogy ezek az édesburgonya genomjából származnak, ugyanakkor egyértelműen egy agrobaktérium juttatta be őket a genetikai állományba valamikor a régmúltban. A kutatás során az is kiderült, hogy egy másik hasonló géncsoport is akad a növényi genomban, vagyis a bakteriális génmódosítás legalább kétszer történt meg az édesburgonya evolúciója során.

A két géncsoport egyike a vad és a háziasított édesburgonya-törzsek egy részében is megfigyelhető, míg a másik génegyüttes kizárólag a háziasított növényekben (de azok mindegyikében) bukkan fel. Ilyen módon minden olyan édesburgonya, amely bárhol a világon fogyasztásra kerül, génmódosított tápláléknak minősülhetne, hiszen ugyanazon módszerrel tett szert az idegen génekre, amelyet bizonyos esetekben a szakértők is alkalmaznak a gének átültetése során. A tanulmány szerzői azt remélik, hogy az a tény, hogy az édesburgonya természetes úton vált transzgenikussá, elősegítheti a génmódosított élelmiszerek pozitívabb megítélését.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward