Az Apple súlyosan megfenyegette az Epicet

Nem csak a Fortnite-tól búcsúzhat az Epic Games, ha nem javítják ki a játékot, de még Baby Yodától is.

Az Apple súlyosan megfenyegette az Epicet

Újabb izgalmas fejlemények történtek az Epic Games vs. Apple, vagyis szoftveripar szereplői között hosszú ideje nem látott legnagyobb csata ügyében.

Az Epic Games ugyanis egy olyan fenyegetést kapott az Apple-től, hogy ha nem hajlandóak a Fortnite-ot két héten belül "kijavítani" (azaz a céget megkerülő fizetési rendszert kivenni), akkor a vállalat minden hozzáférést meg fog vonni tőlük az Apple Developer Programból és kitiltásra kerülnek abból a rendszerből is.

Ez azt jelentené, hogy a tiltás idejétől kezdve az Epic Games nem lenne képes fejleszteni semmilyen szoftvert vagy legalábbis folyamatosan blokkolva lennének az Apple rendszereiben és ez nem csak az iOS-re terjedne ki, hanem még a Mac gépekre is. Magyarul a teljes Apple ökoszisztémától búcsút inthetne a vállalat Fortnite-tól függetlenül.

Az Epic Games ismét gyorsan reagált és a bíróságon kívánja megakadályozni, hogy ezt az Apple megtehesse.

Az Epic azzal érvel, hogy a végső ítélet meghozatala előtt a teljes kitiltás helyrehozhatatlan módon rongálja az Epic hírnevét nem csak a Fortnite játékosok körében, de ez a lépés a részükről katasztrofális lenne az Unreal Engine üzleti szempontjából is. Ezzel együtt pedig kérik a bíróságot, hogy helyeztesse vissza legalább a per lezártáig a Fortnite-ot az Apple Store-ba az olcsóbb vásárlási lehetőségek megtartásával.

Ha az Epic Games-től megvonnák az Apple fejlesztői eszközeit, akkor nem tudnának megfelelő frissítéseket csinálni az Unreal Engine-hez, ami a motort használó fejlesztők életét nehezítené meg és ez idővel egyre több és több problémával járna, amit nagyon javítani se tudnának.

„Az Unreal Engine folyamatosan veszítené el a támogatását, ami veszélyeztetné a motor működését és megzavarná az olyan fejlesztési folyamatokat és felhasználási módokat, amik a grafikus megjelenítésre épülnek, így több száz videojátékot, emberi agy modelleket, Baby Yodát vagy az űrrepülést.” – írják a beadott bírósági kérvényben.

Az Apple Arcade előfizetéses szolgáltatásban rengeteg Unreal Engine-t használó applikáció található, így már házon belül is gondot okozhat az Apple-nek, ha már az általuk támogatott fejlesztőket is hátráltatnák a lépéssel.

Az utóbbi időkben több helyen érveltek a felhasználók amellett, hogy ha nem tetszik az Epic-nek a Google üzletpolitikája a Play áruházzal, akkor csináljanak telefonra is saját boltot. A helyzet viszont az, hogy ez régóta valós opció, az Epicnek van saját Androidos kliense, pár hónappal ezelőtt jelent csak meg a játék Google Play-en és írtunk is róla, hogy miért. Ezzel együtt a mostani bírósági keresetben az Epic azt is szeretné elérni, hogy más boltok is lehessenek az Apple telefonokon, így akár külön Epic Games Store is telepíthetővé váljon a rendszeren.

Az Apple nem reagált az újságírók megkeresésére.

Az Unreal Engine 4 az egyik legnépszerűbb mobiltelefonos motor a Unity Engine mellett, ami egyáltalán nem véletlen. Mindkét motor sokoldalú támogatással rendelkezik, a játékfejlesztés szinte minden folyamatát valamilyen formában lefedik és nem mellesleg bizonyos bevétel alatt ingyenesen hozzáférhetőek, így csak a sikeres szoftverek után kell a fejlesztőknek fizetniük.

Az Epic tulajdonosa és vezetője, Tim Sweeney természetesen mostanában a téma körül sürög-forog és twitteren folyamatosan világít rá az Apple „kétséges” üzletpolitikájára. Ha valaki egy szoftvert fejleszt például iOS-re, rengeteg feltételnek meg kell felelnie, például annak, hogy szinte minden elemnek jól olvashatónak kell lennie a gyengén látóknak is - nagyon helyesen. Ezzel szemben az Apple maga nem felel meg a saját követelményének: ha rákeres a Netflix-re a Store-ban, akkor először egy TikTok reklám ugrik fel egy alig olvasható/látható „Ad” felirattal, ami a reklámot jelenti.

Az is érdekes, hogy mivel az Apple TV képében van egy saját kézben lévő Netflix rivális szolgáltatás, ezért nem engedik az Apple felhasználóknak, hogy iOS-ből regisztráljanak Netflixre, sőt, a Netflixnek még azt sem engedik meg, hogy elmagyarázzák az értetlen felhasználóknak, hogyan kell ezt a regisztrációt megcsinálni például más eszközről.

Az Epic Games és az Apple háborújáról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap