Adatvédelmi fejlesztésekkel állt elő a Google

A YouTube, a Google Assistant és a jelszókezelő is érintett a mostani fejlesztési hullámban.

Adatvédelmi fejlesztésekkel állt elő a Google

A Google ismét bejelentette, hogy már a Google Térképen is lesz inkognitó mód, ezen felül pedig más egyéb újításokra is kitért ezen a téren. A vállalat elmondta, hogy nagyon fontos számára a megfelelő adatvédelem biztosítása, és éppen ezért egyszerre több fronton is gondoskodik ilyen újításokról.

YouTube

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a Google Térkép is kap inkognitó módot. Ezen felül friss fejlesztés, hogy már a YouTube-ra is kiterjeszti a vállalat azt a funkciót, hogy automatikusan képes megsemmisíteni a felhasználóról begyűjtött adatokat bizonyos időközönként. Korábban más szolgáltatásánál is megoldotta már ezt a lehetőséget a Google, és mostantól a YouTube népének is biztosított már ez az opció. A Google-fiókkal rendelkező felhasználók május óra gondoskodhatnak arról, hogy a helyelőzményeik és a webes és alkalmazás aktivitásuk egy bizonyos idő után magától törlődjön, és ez a funkció vált most elérhetővé a YouTube esetében is.

Galéria megnyitása

Az emberek ezen túl a YouTube előzményeik kezelésénél három különböző opciót választhatnak ki igényeik szerint. Egészen addig megmaradhat minden előzmény, amíg nem törli azt manuálisan a fiók tulajdonosa, ahogy eddig is volt, vagy 3 hónap elteltével minden dolog törlődhet, illetve 18 hónap után is lehet az automatikus törlés. Ha valaki nem szeretné, hogy sokáig vissza lehessen nézni, hogy miket tekintett meg a YouTube-on, akkor érdemes beállítani a 3 hónapos automatikus előzménytörlést, egyéb esetben pedig a 18 hónapos önálló törlést a legcélszerűbb kiválasztani.

Google Assistant

A Google Assistant elképesztő mennyiségű adat begyűjtésére képes akár néhány nap alatt is. És ahhoz, hogy valaki törölje a digitális asszisztens szolgáltatás alkalmazása során felgyülemlett információkat, mostanáig a beállításokban kellett keresgélni a megfelelő menü megtalálásához, ami nyilván nem túl felhasználóbarát, főleg egy ilyen hangvezérlésre kihegyezett eszköznél. Éppen ezért a Google most megoldotta, hogy hangutasításokkal is lehessen aktivitást törölni.

Többféle olyan hangutasítást is képes lesz kezelni a Google Assistant, ami az általa begyűjtött adatok törlésére vonatkozik. A „Hey Google, delete the last thing I said to you” (Hey Google, töröld az utolsó dolgot, amit neked mondtam) paranccsal megsemmisíthető lesz kizárólag a legutóbb elhangzott utasítás, kérdés, míg a „Hey Google, delete everything I said to you last week” (Hey Google, törölj mindent, amit én mondtam neked az elmúlt héten) parancs pedig már arra szolgál, hogy az elmúlt egy hét minden adatát törölje ki. A Google nemcsak a törlésre vonatkozóan vezetett be új hangutasításokat, hanem arra is, hogy az emberek információhoz juthassanak az adatkezeléssel kapcsolatosan. A „Hey Google, how do you keep my data safe?” (Hey Google, hogyan tartod biztonságban az adataimat?) kérdést követően a digitális asszisztens elmondja, az adatkezeléssel és a biztonsággal kapcsolatos legfontosabb információkat.

Galéria megnyitása

Ezek a kérdések egy ideig még csak angolul fognak működni, de a következő hónapban más nyelvek is számítani lehet rá.

Jelszókezelő

A Google már hosszú ideje próbálja a felhasználókat rávezetni a biztonságosabb jelszavaknak a használatára. A vállalat egyebek mellett például képes teljesen véletlenszerű jelszavakat is generálni a regisztrálások alkalmával a Chrome böngészőben. Most pedig bejelentette a Security Checkup funkciót, ami több szempont alapján képes vizsgálni a mentett, általa kezelt jelszavakat.

A Security Checkup jelzi a felhasználó felé, ha túlságosan gyengék a jelszavai, illetve azzal is tisztában van, ha több helyen van ugyanaz a jelszó használatban. Bizonyos esetekben csak figyelmeztetést intéz a felhasználó felé a Google, de kiemelt biztonsági kockázatok észlelésekor határozottan kérni fogja az embereket arra, hogy változtassák meg az adott helyeken a jelszavaikat.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap