Shop menü

A VÁRTNÁL NAGYOBB LESZ A BERLINI TESLA GYÁR KAPACITÁSA

Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A vártnál nagyobb lesz a berlini Tesla gyár kapacitása

A Tesla folyamatosan azon van, hogy új gyárakat húzzon fel globálisan, miközben arra is nagy figyelmet szentel, hogy a meglévő létesítményeket fejlessze és bővítse az igényeket figyelembe véve. Most arról számolhatunk be, hogy friss dokumentumok alapján a cég lényegesen nagyobbra szeretné a Berlin melletti gyárat, mint ahogy azt eredetileg tervezte.

A negyedik Gigafactory az eredeti tervek szerint évente 500 ezer autó legyártására lett volna képes, most viszont már az a hír járja, hogy az 1 millió az új cél.

Folyamatosan jönnek a hírek arról, hogy a Tesla Berlinben egyre több Model Y-t gyárt le hétről hétre. Nem rég volt arról hír, hogy a vállalat elérte a 4000 darabos mérföldkövet, és a jelek szerint az év végére átlépik majd a 200 ezres példányszámot. Ez már közel áll ahhoz, ami a tervezett maximális gyártókapacitás a Giga Berlin első stádiumában.

A Tesla arról beszélt korábban, hogy a mostani szerszámozottsági szint mellett heti 5000 villanyautó legyártására képes a berlini gyár. Ha ezt elérik, akkor onnantól kijelenthető, hogy teljes sebességgel megy a termelés. Tehát nagyjából évi 250 ezer autó készül majd Németországban, de egy bővítéssel eleve számolt a vállalat. Így fogja elérni az 500 ezer járművet.

Galéria megnyitása

Azt nem tudni, hogy mikor fogja a vállalat jelentősebben felskálázni a berlini gyártókapacitását, de miközben erre készül, igazából már azon is dolgozik, még nagyobbra bővítse a Giga Berlint. A helyi hatóságoknak benyújtott dokumentumok alapján a vállalat által elfoglalt terület nem lesz nagyobb, az iratok arról szólnak, hogy milyen környezeti hatásai lennének a nagyobb termelésnek, az ilyen hatástanulmányokra minden bővítés esetében szükség van, és szó nincs arról, hogy egyhamar milliós darabszámmal lesz képes üzemelni a gyár.

Ha a hatóságok elfogadják a Tesla terveit, akkor a vállalat elkezdheti a felkészülést, új gyárépületeket húzhat fel, és ehhez elkezdheti az elkészületeket. Idővel hozzáfoghat az új munkaerő toborzásához, szakemberek képzéséhez. Itt egészen biztos, hogy évekről beszélhetünk. Még eleve egy jelentősebb bővítés előtt áll a Giga Berlin, amihez mostanra minden szükséges engedélyt megkapott.

Galéria megnyitása

Valószínűleg 2025 előtt nem fogja elérni a 10 ezer darabos heti gyártási mennyiséget, ami az eddig tervezett maximum lenne. Ha azonban minden a Tesla számításai szerint alakul, akkor a távoli jövőben már heti 20 ezer autót gyárthat majd Németországban. A jelek szerint az lehet a cél, hogy az európai piac igényeit már többnyire helyben ki tudja szolgálni. Idővel valószínűleg más Model is készülhet majd itt a Model Y mellett.

A Tesla először a kínai gyár esetében fogja elérni a milliós termelési szintet, de ott is távoli még ez. De közben a vállalat már azon dolgozik, hogy Mexikóban is létrehozzon egy Gigafactory létesítményt, ha minden jól megy, ez lesz a hatodik ilyen gyár, miközben a cégnek egyébként vannak világszerte kisebb üzemei is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére