A Toshiba eladja PC üzletágát is, a vevő a Sharp

A felek már aláírták a szándéknyilatkozatot. A tranzakció során meglepően kevés összeg cserél gazdát.

A Toshiba eladja PC üzletágát is, a vevő a Sharp

A Toshiba pénzügyi nehézségei miatt korábban már kénytelen volt megválni memória üzletágától, amelynek eladására éppen a hetekben bólintottak rá a hivatalos szervek. Azóta kiderült, hogy a japán cég a PC üzletágát is áruba bocsájtotta, így több Toshiba PC már nem készül.

A Toshiba 1985 óta képviselteti magát a PC piacon, ugyanis ekkor dobta piacra első noteszgépét. A gyártó fénykorában éves szinten több, mint 17 millió PC értékesítésére volt képes, ami igen szép teljesítmény, de mióta a PC piac gyengélkedik és zsugorodik, az egyes piaci szereplők is nehezebb helyzetbe kerültek. A vásárlói érdeklődés mérséklődése miatt a Toshiba is kevesebb PC értékesítésére képes, így mára már csak 1,4 millió PC számára tud vevőt találni éves szinten, ami igen komoly visszaesés a fentebb említett 17 millióhoz képest. Ezzel egy időben elég mély pénzügyi szakadékba is került a vállalat, ugyanis nukleáris divíziója, a Westinghouse Electric miatt 9 milliárd dollárnyi értékű, nukleáris reaktorokkal kapcsolatos szerződés hiúsult meg. A pénzügyi káosz miatt a memória-üzletág már eladásra került, most pedig a PC üzletágnak is vevőt keresnek, akit már meg is találtak a Sharp személyében. Az üzletágat elég alacsony áron, mindössze 36 millió dollárért értékesítették.

Galéria megnyitása

A Sharp jól járhat a vétellel, hiszen anyavállalata, a Foxconn, amely 2 éve vásárolta fel a Sharpot, segíthet fellendíteni az egykor szebb napokat is látott PC-s üzletágat. A Sharp reményei szerint a Foxconn segítségével olcsóbban tudják előállítani az új konfigurációkat – hasonló stratégia mentén próbálkozik a vállalat a döcögő TV üzletágánál is.

A Foxconn egyébként a Sharp pénzügyi fegyelmére is jó hatást gyakorol, ugyanis zsinórban nyolc negyedévi veszteség után egy nyereséges negyedévet is sikerült elérnie a japán gyártónak, ami bíztató jel. Ez a fegyelem a frissen felvásárolt PC-s üzletág fellendítésében is jól jöhet. Persze a folyamat nem lesz egyszerű, hiszen a Toshiba PC-s üzletágának felvásárlásával több vezető szakember és munkavállaló is elhagyhatja a céget, ami kellemetlenségeket okozhat – hasonlóra a Foxconn-Sharp felvásárlás kapcsán is bőven volt példa.

Amennyiben minden a terveknek megfelelően halad, a tranzakció idén október elsején zárulhat le. A Sharp nemrégiben 1,8 milliárd dollárt fordított új részvények kibocsátására annak érdekében, hogy visszavásárolhassa az elsőbbségi részvényeket a bankoktól – ez is azt mutatja, hogy a japán cég valóban szeretné újjáépíteni a Toshiba korábbi PC-s üzletágát, hiszen minden követ megmozgat a siker érdekében.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward