A Bain Capital felvásárolhatja a Toshiba memória üzletágát

-

A Bain Capital felvásárolhatja a Toshiba memória üzletágát

A Toshiba tavaly annyira komoly pénzügyi szakadékba került, hogy nem maradt más választása, el kellett adnia memória-üzletágát, ami nem ment könnyen. Hosszas tárgyalásokat követően úgy tűnt, a Bain Capital lehet a végső befutó, legalábbis tavaly szeptember végénmég ez látszott a legvalószínűbbnek. Aztán a kínai hatóságok megtorpedózták az üzletet, így kérdéses volt, lesz-e egyáltalán valami a felvásárlásból. A Bain Capital és a Toshiba friss közleménye szerint most már kijelenthetjük: a Bain Capital vette meg a szóban fogó üzletágat.

A Bain Capital egy nagy, több céget tömörítő konzorcium vezetője, amelynek egyebek mellett az SK Hynix is része, de a tagok között a Dell és az Apple is jelen van. A konzorcium 18 milliárd dolláros ajánlatott tett a Toshibának, hogy megszerezhesse a memória-üzletág egy részét – a hatóságok és az elégedetlenkedő partnerek miatt egy igen kreatív szándéknyilatkozatot írtak alá a felek. Ebben benne foglaltatik, hogy a Toshiba a sikeres tranzakció után 40,2%-os részesedéssel rendelkezik majd, valamint egy másik japán gyártó, a Hoya Corporation is kap 9,9%-os részesedést, így a többségi tulajdon a japán vállalatoknál marad, ami a japán felügyeleti szervek jóváhagyása miatt fontos. A Bain Capital által vezetett konzorcium 49,9%-os részesedést kap, ami a tagok között oszlik meg.

A tervet a kínai trösztellenes szervek nem nézték jó szemmel, így vizsgálatok indultak, ami megakadályozta a korábban tervezett tranzakció lebonyolítását. A vizsgálatok azóta lezárultak, ráadásul pozitív eredménnyel: a kínaiak zöld utat adtak a felvásárlásnak, és a többi illetékes szerv sem gördített akadályt a tranzakció elé.

A pozitív végkifejletnek köszönhetően már június elsején lezárulhat a felvásárlással kapcsolatos minden jogi és anyagi tranzakció, ami az anyagi problémákkal küzdő Toshiba számára meglehetősen örömteli hír. A Bain Capital képviselői is örülnek az új fejleményeknek, ugyanis szerintük a Toshiba Memory Corporation esetében rengeteg olyan lehetőség látszik, amelyekkel tovább növelhető az üzletág teljesítménye. Szerintük a tranzakció hozzájárul a versenyképes globális félvezető piac biztosításához, valamint megvédi az ellátási láncot a potenciális zavartól is.

Hogy végül milyen pozitívumokat hoz a fent említett tranzakció a Toshiba memória-üzletágának mindennapjaiba? Idővel kiderül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward