A régen használt fájlokat a felhőbe töltheti a Windows 10

A frissített Storage Sense funkció jóvoltából automatikusan eltűnhetnek az ideiglenes fájlok és a gyorsítótárak, a ritkán használt tartalmak pedig a felhőbe költözhetnek – ha ehhez van elegendő tárhely.

A régen használt fájlokat a felhőbe töltheti a Windows 10

A Windows 10 folyamatosan új funkciókkal bővül, ahogy a félévente esedékes frissítőcsomagok érkeznek. A legújabb októberben válik elérhetővé és egyszerűen csak a Windows 10 October 2018 Update nevet viseli majd, fedélzetén pedig több hasznos újítás is helyet kap.

Az egyik ilyen újítás a frissített Storage Sense lesz, amely új módszerrel segít, hogy a ritkán használt fájlok ne foglalják az értékes helyet az adott asztali számítógépen, noteszgépen, illetve konvertibilis táblán. Persze az asztali számítógépek esetében nem túl nehéz és nem is túl költséges az adattár-bővítés, ám a noteszgépeknél már gyakran külső adattárolót kell igénybe venni erre a célra, hiszen a vékonyabb modelleknél jellemzően alaplapra forrasztva érkezik az SSD – és utóbbi állítás a konvertibilis táblákra is igaz. És akkor a belépőszintű termékekről még nem is beszéltünk, amelyek jellemzően kevés tárhellyel érkeznek.

Galéria megnyitása

A fentiek miatt tehát fontos, hogy a ritkán használt fájlok ne foglalják az értékes tárhelyet – ebben segít a frissített Storage Sense szolgáltatás, ami automatikusan rendet rak, ha fogytán a tárhely, a ritkán használt fájlokat pedig a felhőbe is feltölti. A helyi tárhellyel való takarékoskodást segítő funkciót a OneDrive esetében már használ a Microsoft, ott ugyanis a OneDrive tárhelyen található fájloknál úgynevezett „placeholdert” alkalmaznak annak érdekében, hogy az adott fájl gyorsan elérhető legyen, de ne foglaljon sok helyet a helyi meghajtón. Ezt úgy oldják meg, hogy a fájl kap egy „ikont”, amelyre kattintva gyorsan letöltődik a OneDrive tárhelyről és a gyorsítótárban is marad mindaddig, míg gyakran szükség van rá. A funkció engedélyezéséhez be kell kapcsolni az „On-Demand” szolgáltatást, ami igény szerinti fájlelérést takar. Ennél megadható, mely OneDrive könyvtáraknál szeretnénk használni a funkciót, így csak a szükséges fájlokból készül „placeholder”, valamint az is megadható, mely fájlokból legyen mindig másolat a helyi meghajtón és melyeket szeretnénk csak OneDrive alapon tárolni. Ez az újítás a tavaly októberi Windows 10 Fall Update alkalmával mutatkozott be.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az idei frissítés mutat némi hasonlóságot a fentebb taglalt funkcióval, hiszen arra épül, ám nagy előnye, hogy automatikusan működik és csak néha kérdezi meg a felhasználót egy-egy beavatkozás előtt – a feltöltött fájl helyére itt is „placeholder” kerül. A Storage Sense alapbeállítás szerint csak akkor lép akcióba, ha kevés a tárhely az adott meghajtón, tevékenységét pedig addig végzi, míg a tárhely mennyisége el nem hagyja a piros zónát. Ehhez a beállításoktól függően gyorsítótárakat és ideiglenes fájlokat töröl, de a megadottnál régebbi letöltéseket, illetve az indexképeket is törölheti, plusz még sok más egyéb fájlt is, ami nem feltétlenül szükséges. Ha ez nem vezet eredményre, akkor a különböző tartalmak felhőbe való automatikus feltöltésére is lehet mód, viszont ehhez elegendő szabad OneDrive tárhelyre van szükség. OneDrive tárhelyhez előfizetéses rendszerben lehet hozzájutni, de az Office 365 előfizetés mellé is járhat 1 TB-nyi hely, ami szintén segítség lehet. Office 365 terén pont nemrégiben változtak a csomagajánlatok.

Galéria megnyitása

A Storage Sense működése természetesen bármikor módosítható, így igényeinknek megfelelően dolgozhat, hogy a rendelkezésre álló tárhely mindig optimális lehessen. A kevés hely az SSD-k esetében egyébként a teljesítményt is ronthatja, hiszen a vezérlő nem tudja elvégezni a szükséges karbantartási feladatokat, így az automatikus takarításra képes Storage Sense ebben is segíthet. Amennyiben nem nyeri el a tetszésünket a szolgáltatás, bármikor kikapcsolható lesz.

Maga a Storage Sense, azaz a Tárterületsegéd már most is elérhető és már most is képes az ideiglenes fájlok, illetve a régi letöltések automatikus, beállítás szerinti törlésére, a Windows 10 következő nagy frissítésével érkező frissített változat azonban sokoldalúbb lesz, így már a felhőt is igénybe veszi a rendrakás során.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap