Shop menü

A KÍNAI KORMÁNY ZÖLD UTAT ADOTT A XIAOMI VILLANYAUTÓKNAK

Továbbra is arra törekedik a Xiaomi, hogy már jövőre képes legyen elkezdeni első járművének gyártását.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
A kínai kormány zöld utat adott a Xiaomi villanyautóknak

Épp, hogy beszámoltunk arról, hogy a Xiaomi már megtalálta a megfelelő beszállítókat az akkumulátorokhoz, és most itt egy újabb fontos hír a vállalat villanyautós törekvéseit illetően. Sikeresen megkapta a Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) engedélyét is ahhoz, hogy autógyártóvá válhasson.

Nagyon fontos eredményről beszélhetünk, ugyanis egyáltalán nem volt borítékolható, hogy ez összejön majd a vállalatnak. Persze a Xiaomi hozzáállása mindenképpen bizakodásra adott okot, de látni kell azt, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság az utóbbi időben nem szórja az ilyen engedélyeket, nagyon sok próbálkozást utasítottak el, gyakorlatilag fel van függesztve az autógyártói „jogosítvány” kiadása.

Egy elit csoportnak a tagja lett az NDRC engedélyének köszönhetően a Xiaomi, ugyanis 2017 óta mindössze három másik cég kapott ilyen engedélyt.

Örülhet a Xiaomi vezetése ennek a döntésnek, de nem érdemes még elővenni a pezsgőt a hűtőből, ugyanis ennyi nem elég ahhoz, hogy a tevékenységét ténylegesen megkezdhesse. Egyelőre még nincs meg az összes szükséges engedélye, szüksége lesz a cégnek arra is, hogy az Ipari és Informatikai Minisztérium (MIIT) is áldását adja a dologra. Ez a szervezet már a konkrét gyártásba kerülő járművet fogja vizsgálni.

Az MIIT feladatai közé tartozik egyebek mellett az, hogy a jövőben az útra guruló személygépjárművek és más közlekedési eszközök technikai paramétereit és biztonságát megvizsgálja. Rengeteg szempontból meg kell felelnie a termékeknek a szabályozásoknak, előírásoknak, teljesíteniük kell egy sor különböző tesztet. Ha a szakemberek úgy látják, hogy megállja majd a helyét az utakon a Xiaomi autója, abban az esetben elindulhat a termék gyártása.

2021-ben jelentette be a vállalat, hogy autót kíván gyártani, és ahhoz, hogy ezt elkezdje, jó 1,4 milliárd dollárt pumpált az üzemek létesítésébe, a tervezésbe és minden egyéb tevékenységbe. Lei Jun, a Xiaomi vezérigazgatója továbbra is arról beszél, hogy jövőre elkészülhet a cég első terméke. Az előzetes információk alapján ez egy szedán formát magára öltő EV lesz egyebek mellett LiDAR szenzorral is felszerelve. Annak idején még arról is beszéltek, hogy szilárdtest akkut használ majd a cég, de most ebből lejjebb adták, és LFP telepeket vásárolhat a CALB-től és a CATL-től.

A cég rögtön az első évben szeretne 100 ezer villanyautót legyártani, ami ugyancsak egy rendkívül ambiciózus elképzelés. Valószínűleg annak is örülhet, ha tényleg meg tudja kezdeni jövőre a nagyobb volumenű termelést. Az új pekingi gyárban folyamatosan fog felpörögni a termelés, és évente 200 ezer jármű legyártása szerepel a tervek között. Ha minden jól megy, akkor ezzel párhuzamosan már több gyárat is létesíthet a Xiaomi, de ez még a jövő zenéje.

Galéria megnyitása

A Xiaomi brutális mennyiségű pénzt forgat a villanyautók gyártásába, 10 milliárd dolláros keretből dolgozik az elkövetkezendő években. Ha pedig az ipar felpörög, és bejönnek a cég várakozásai, akkor minden bizonnyal a határ a csillagos ég lesz. A cég azt akarja, hogy az autógyártó divízió meghatározó fontosságú legyen a méreteit tekintve. Több milliárd dolláros bevételt remél a területről, és ha ez összejön, akkor minden bizonnyal több milliárd dollárt fog visszaforgatni is, annak érdekében, hogy a legnagyobb piaci szereplők közé kerüljön.

Ahogy az okostelefonoknál, úgy a személyautók esetén is a mennyiségre fókuszál majd a Xiaomi, nem pedig arra, hogy minél nagyobb legyen a haszna minden egyes eladott példányon. Hasonló tervekkel vág bele az autógyártásba, mint annak idején az okostelefonok iparágába, vagyis egy hajszálnyi profittal már elégedett lesz, és a kapcsolódó szolgáltatásokból származó bevételek adják majd a valódi nyereséget.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére