A Jáde nyúl elindult a Hold felé

Vasárnap megkezdte útját a Hold felé a kínaiak első űreszköze, amely egy idegen égitest felszínét érinti majd. A fedélzeten egy rover és egy ultraibolya távcső is helyet kapott.

A Jáde nyúl elindult a Hold felé

Első alkalommal szállhat le kínai űreszköz egy másik égitest felszínére, ha sikerrel jár a vasárnap útjára indított Csang-o ji-hao 3 (Chang’e−3, avagy a Holdistennő−3) elnevezésű holdszonda. A szondát közép-európai idő szerint vasárnap este 18:30-kor egy Hosszú Menetelés–3B típusú hordozórakéta indította útjára égi kísérőnk felé. Az űreszköz a tervek szerint december 6-án áll Hold körüli pályára, majd tíz nappal később az égitest felszínére bocsátja a landolóegységet, amely számos tudományos mérőműszeren túl egy rovert is szállít. Ha a kínaiak sikerrel járnak, 37 év után ez lesz az első kontrollált leszállás a Holdon, hiszen utoljára ilyet a szovjetek Luna–24 nevű szondája hajtott végre 1976-ban.

Ami a rovert illeti, a Jütu, avagy a Jáde nyúl, amely egy régi kínai népmese után kapta a nevét 140 kilogrammot nyom, hat kereke van, és óránként 200 métert képes megtenni. Feladata a leszállás helyszínéül választott Szivárvány-öböl (Sinus Iridum) kőzeteinek vizsgálata lesz. A landolóegység egy ultraibolya tartományban vizsgálódni képes csillagászati távcsövet is hordoz, így ez lesz az első hosszú távú, Holdra „kihelyezett” obszervatórium, amelyet az emberiség létrehozott. A távcsővel egyaránt kívánnak vizsgálni távolabbi célpontokat és olyan közelebbi látnivalókat is, mint például a Föld magnetoszférája.

A Jáde nyúl elsődleges küldetése három hónapos időtartamot ölel fel. A misszió az Európai Űrügynökség hathatós közreműködésével folyik, az ESA többek közt kommunikációs és navigációs támogatást biztosít a kínaiak számára.

A holdraszállással megkezdődik a kínai holdprogram második fázisa, amelynek keretében a következő év folyamán még egy landolóegységet szándékoznak a Holdra küldeni, majd megkezdődhet a harmadik fázis. Ennek első, 2017-re ütemezett küldetése során egy automatizált szonda révén 2 kilogramm holdi mintát akarnak visszajuttatni a Földre a kínai szakértők. A kínaiak távolabbi céljai közt szerepel még ezen túl az emberi meglátogatása is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward