VP9 és WebM támogatást kap a Microsoft Edge

Az Internet Explorer utódjául szánt webböngésző gőzerővel fejlődik, és ez a lendület remélhetőleg az elkövetkező hónapok folyamán is töretlen marad.

VP9 és WebM támogatást kap a Microsoft Edge

A Microsoft nemrégiben bejelentette, hogy hamarosan elérhetővé válik a VP9 kodek és a WebM konténer támogatása a Microsoft Edge webböngészőben, ami az Internet Explorer utódjának tekinthető, és ami a Windows 10 érkezésével debütált.

Hogy mit kell tudni e két szabványról? A WebM tulajdonképpen egy jogdíjmentesen használható konténer formátum: a konténer belsejében VP8-as vagy VP9-es videó folyam és Vorbis audió kodekkel tömörített audió folyam található. A WebM jóvoltából néhány perces videókat jó minőségben, viszonylag kis helyigénnyel lehet prezentálni a weben. Maga a WebM formátum fájlszerkezet tekintetében a népszerű Matroska konténer formátum alapjaira támaszkodik és már több helyen is használatban van – például a YouTube-on.

A VP9 gyakorlatilag egy fejlett videó kodek, ami idővel akár a HEVC, azaz a H.265 riválisa is lehet, hisz konkurensével ellentétben teljesen jogdíjmentes megoldás, ami mögött nem kisebb név áll, mint a Google. A VP8-as és VP9-es formátumot egyebek mellett a Google tulajdonában lévő videó megosztó szolgáltatás, a YouTube használja. Jelenleg a VP9-es kodek PC-s fronton még nem áll valami jól, ami a megfelelő hardveres támogatás hiányának köszönhető. Szerencsére a legújabb grafikus processzorok már kínálnak részleges, illetve hibrid támogatást a VP9-hez, azaz ha lassan is, de javul a helyzet.

A Microsoft tervei szerint a VP9 és a WebM támogatás elsőként a Windows Insider Program keretén belül elérhető Windows 10 buildekben debütál, de a nem is oly távoli jövőben a stabil csatornán keresztül, széles körben is elérhetővé válhat – igaz, pontos céldátumot egyelőre nem tűztek ki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward