Shop menü

VOLT, NINCS ÚJ TWITTER BLUE, LELŐTTE A VÁLLALAT, EDDIG TARTOTT A JÁTÉK A KÉK PIPÁVAL

Elon Musk a jelek szerint belátta, hogy ez egészen biztos, hogy egy rossz döntés volt, és hamar visszavonulót fújt, miközben a szürke pipát pedig tovább terjeszti.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Volt, nincs új Twitter Blue, lelőtte a vállalat, eddig tartott a játék a kék pipával

Ezúttal nem egy olyan hírről számolhatunk be, amit Elon Musk osztott meg, pedig az üzletember továbbra is megállás nélkül pörgeti a Twittert. Most felhasználói visszajelzésekről beszélhetünk, amik arról számoltak be, hogy leállt az új Blue előfizetési lehetőség. Már nem lehet pénzért kék pipát szerezni.

Alig több mint egy napig volt elérhető a Twitter Blue új köntösbe bújtatva, de tarthatatlan állapot alakult ki, ami már az új vezetést is lépésre kényszerítette a jelek szerint. Akkorra trollhadjárat alakult ki a platform égisze alatt, amit nagyon régen látott az internet.

Most először megremegett Elon Musk keze, de ez volt az első olyan alkalom is, amikor eleve túlzottan messzire ment.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Twitter az iOS felhasználók egy részének élesben elérhetővé tette azt a Blue előfizetési lehetőséget, amit már Elon Musk a napokban harangozott be. Tehát 8 dollárért cserébe megkapták az emberek azt a pipát, ami korábban a hitelesség jelképe volt a platformon. Ezzel eddig is vissza lehetett élni, de mivel nehezen lehetett megszerezni, így igazából senki nem szórakozott vele. De így, hogy 8 dolláros áron hozzá lehetett jutni, azonnal visszaélések tömkelege indult el.

Nem kérdés, hogy Elon Musk részéről rossz döntés volt ezt a lehetőséget így elindítani, de az sem kérdés, hogy a felhasználók rosszul reagáltak erre. Hirtelen rengetegen kaptak vérszemet a trollkodásra. Fiktív személyek, elhunyt személyek, mesehősök elevenedtek meg a platformon hitelesített jelzéssel a nevük mellett, és a nagy követőtáborral rendelkező fiókokat ezrek kezdték másolni, gúnyolni, kihasználni.

Galéria megnyitása

Jelenleg akinél még meg lehet nyitni azt a részt, ahol a Twitter Blue-ra lehetett előfizetni, egy hibaüzenet jön elő. Ez arról tájékoztat, hogy vissza fog térni a lehetőség, de várni kell rá. „Köszönjük az érdeklődésedet!” – olvasható a figyelmeztetésben. „A Twitter Blue elérhető lesz az országodban a jövőbe. Kérünk arra, hogy nézz vissza később.”

Egyesek azt feltételezték, hogy csak műszaki hiba miatt állt le a rendszer, de ebből az üzenetből arra lehet következtetni, hogy igazból nem fog egyhamar visszatérni a funkció. Ebből pedig egyértelműnek tűnik, hogy a Twitter lőtte le. Noha ezt hivatalosan nem kommunikálta sem a mikroblog, sem pedig Elon Musk, igaz, az indulást sem harangozták be.

Galéria megnyitása

Néhány lelkes fejlesztő nagyon gyorsan reagált egyébként arra a problémára, hogy nem igazán lehetett tudni, ki az, aki rendesen lett hitelesítve. Elérhetővé vált egy olyan böngésző kiegészítést, ami képes megmutatni, hogy ki az, aki valóban átesett a Twitter korábbi hitelesítési folyamatán, és ki az, aki igazából csak azért kapott pipát, mert megvette. Örömteli, hogy az internet népe nemcsak trollkodásra képes, hanem tud még érdemi módon is reagálni, ha a helyzet úgy hozza.

Az asztali böngészőbe bepakolható funkció nagyon egyszerűen működött: a felhasználói profilon az adott fiók neve mellett kiírta, hogy „Actually Verified” vagy „Paid for Verification”, tehát ténylegesen hitelesített a profil, vagy fizetett a hitelesítésért. Ahol valós volt a pipára való jog, ott egy fekete pipa jelent meg, ahol pedig csak túl sok pénze volt az illetékesnek, ott egy kék dollárjel bukkant fel. Minden bizonnyal azt az információt vette alapul, amit maga a Twitter is szolgáltatott. Ha az ember rámutatott a pipára, akkor megjelent, hogy milyen módon szerezte a profil a kék pipát, a böngészőkiterjesztés ebből tájékozódhatott.

Galéria megnyitása

A Twitter létrehozott egy szürke pipát is Official felirattal társítva a hivatalos fiókok számára. Ennek a terjesztését egy rövid időre az elindítást követően fel is függesztették, de az a jó hírünk van, hogy igazából ez az állapot nem tartott sokáig. Elvileg már újra látható és egyre több fiókhoz jut el.

Galéria megnyitása

Remélhetőleg Elon Musk tanult a mostani helyzetből. Ez volt az első eset, hogy igazából nem ő volt a trollok oldalán, hanem neki és a platformjának kellett a Twitteren elszenvednie a támadásokat. Talán innentől egy kicsit behúzza a féket, és előbb létrehoz egy megfelelő szabályozást, és csak utána indítja el újra a Twitter Blue-t. Hiszen lehetne ezt jól is csinálni észszerű keretek között.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére