Visszavonja Donald Trump a Huawei elleni intézkedéseket

Megoldódni látszik a mobilgyártó ügye, de vajon mekkora kárt okozott az amerikai elnök ámokfutása?

Visszavonja Donald Trump a Huawei elleni intézkedéseket

A Huawei ellen még májusban hozott tiltó intézkedéseket az Egyesült Államok, melynek értelmében a céggel minden üzleti kapcsolatot meg kell szakítania az amerikai vállalatoknak, és nem férhet hozzá semmilyen amerikai vonatkozású fejlesztéshez. Mindezt azért, mert a kínaiak állítólag nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az Egyesült Államokra nézve. Akkor néhány nappal a tiltás bevezetését követően elhalasztották a korlátozások életbe léptetését három hónappal, így elvileg csak augusztus 19-étől kellett volna lemondania az amerikai fejlesztésekről a cégnek, de most újabb fordulat történt az ügyben. Jelen állás szerint a Huawei már nem olyan veszélyes, hogy meg keljen neki tiltani a kereskedést minden szinten, de még nem hivatalos a korlátozások visszavonása.

 

Galéria megnyitása

Donald Trump a G20-csúcstalálkozó keretében szokatlanul enyhének bizonyult, több ponton is engedett Kínával szemben, és ahogy arra számítani lehetett, a Huawei ügyében is visszatáncolt. Az elnök elmondta, hogy a jövőben tovább folytathatja az amerikai cégekkel, fejlesztésekkel a kereskedést a Huawei. Illetve azt is bejelentette Trump, hogy a tervezett védővámokat sem fogja a várt menetrend szerint bevezetni. Ezeknek a sarcoknak a sorsáról csak az újabb kereskedelmi tárgyalásokat követően fog határozni, amíg zajlanak a megbeszélések, addig nem kell attól tartani, hogy tovább büntetné az importot.

Galéria megnyitása
A vezetők találkozása, Donald Trump és Xi Jinping a G20-on

Bár a G20-csúcson már bejelentette Donald Trump a tiltások felszámolását, de ettől még nem tekinthető hivatalosnak a dolog, az Egyesült Államok vezetői elvileg a következő napokban fog összeülni, hogy megbeszéljék a további intézkedéseket. Az illetékeseknek le kell vennie a Huawei nevét arról a listáról, amin a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő entitások szerepelnek, és ha ez megtörtént, csak akkor lehet majd kijelenteni, hogy a Huawei újra biztonságban érezheti magát.

A Huawei természetesen örömmel fogadta Donald Trump megenyhülését, de sajnos a vállalat így is meglehetősen komoly károkat szenvedett el. Hiába nem lépett életbe a cég elleni szankció, ez már éppen elegendő volt ahhoz, hogy rövidtávon több milliárd dolláros kiesést okozzon a keresletcsökkenés a mobilpiaci bizonytalanság okán. És szinte biztosan kijelenthetjük, hogy emiatt lesznek olyan vásárlók, akik már a jövőben sem bátorkodnak majd Huawei terméket választani. Donald Trump agresszív lépései megmutatták a világnak, hogy bármikor megtörténhet az, hogy az Egyesült Államok tönkreteszi a vállalatot, és támogatás nélkül maradnak a mobilok vagy más kütyük, amiket több éves kihordási idő reményében vásárolnak az emberek. Kíváncsian várjuk, hogy a következő negyedévekben mit mutatnak majd amkülönböző értékesítési adatok.

Galéria megnyitása

Érdekes lesz látni, hogy a Huawei milyen fejlesztésekre fog az eseményeket követően koncentrálni. A vállalat az állítólagos operációs rendszerével a pletykák szerint nagyon jól áll, és ez állítólag akár 60 százalékkal gyorsabb lehet az Androidnál, miközben képes lesz futtatni az androidos applikációkat is. Papíron nagyon jól cseng a dolog, és ha valóban így van, akkor a Huawei akár úgy is leválthatja az Androidot, hogy igazából nem lesz eltiltva annak a használatától. Viszont azt hozzá kell tenni, hogy a Huawei mindeddig azt hangsúlyozta hivatalosan, hogy amennyiben nem lesz rákényszerítve, esze ágában sincs dobni a Google operációs rendszerét. Amíg a lehetőségei engedik, szeretne kitartani az Android mellett, mert ez a felhasználók érdeke. Arról is lehetett hallani, hogy a Huawei saját, az ARM-tól független hardver kifejlesztésébe is belekezdhet a mostani események nyomán, de az biztos, hogy az még az alternatív operációs rendszer megalkotásánál is sokkal nehezebb feladat lenne.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap