Villámgyors „hűtőautomaták” válthatják az italhűtőket

Az európai kollaborációban fejlesztett Rapidcool 45 másodperc alatt képes szobahőmérsékletűről 4 °C-osra hűteni az italt, egyszerre több doboz vagy üveg is belerakható, és meglepően kevés energiát használ mindehhez.

Villámgyors „hűtőautomaták” válthatják az italhűtőket

Az ételek-italok gyors és viszonylag energiatakarékos felmelegítésének problémáját évtizedekkel ezelőtt megoldotta a tudomány a mikrohullámú sütő formájában. A hűtéssel sajnos közel sem állunk ilyen jól, pedig a forró nyári napokon ugyanolyan sürgető lehet egy hideg ital, mint a hideg estéken egy forró leves. Ahogy azonban az sejthető volt, sokkal nehezebb (és energiaigényesebb) energiát elvonni valamitől, mint hozzáadni. A legújabb luxushűtőkben ugyan már gyakran található egy gyorshűtő rekesz, amely kifejezetten üdítők és sörök percek alatt való lehűtésére használható, ezek azonban általában nem túl költséghatékony megoldások.

Ez azonban hamarosan megváltozhat egy új találmánynak köszönhetően: az európai összefogásban fejlesztett Rapidcool állítólag 45 másodperc alatt képes szobahőmérsékletűről 4 °C-osra hűteni az italt, egyszerre több doboz vagy üveg is belerakható, és meglepően kevés energiát használ mindehhez.

A fejlesztés egy V-Tex nevű hűtőtechnológiát alkalmaz, amelynek lényege, hogy rendkívül intenzíven kezdik kívülről hűteni az italt tartalmazó dobozt vagy üveget, a külső folyadékrétegek megfagyása ellen pedig folyamatos mozgatással védekeznek. A felrázás persze szóba sem jöhet egy szénsavas italnál, hiszen az felbontás után a fogyasztó arcába robbanna, ezért a fejlesztők a keverés során egy úgynevezett Rankine-örvényt hoznak létre, amelyben a belül elhelyezkedő folyadék gyakorlatilag egy tömbben mozog. Mivel ez önmagában nem segítene a folyadéktömb egyenletes hűtésében, a rendszer időről időre megszakítja a forgatást, ilyenkor a részek lassulás közben keverednek, majd újraindítja az örvényt.

A szakértők szerint ezzel a módszerrel a folyadék úgy keverhető, hogy közben a szó klasszikus értelmében nem rázódik fel, így a hűtés után nyugodtan felbontható és fogyasztható a nedű. A tervek szerint az első Rapidcool automatákat már novemberben felállítják néhány holland szupermarketben, kiiktatva ezzel a képből az italhűtők jelentős részét, a következő lépésben pedig az italautomatákba szeretnék integrálni a technológiát, jelentősen lecsökkentve ezek áramigényét, hiszen a technológia használatával nem kellene a teljes készletet folyamatosan hűteni. A fejlesztők azt ígérik, hogy idővel aztán otthoni használatú, kisebb méretű változatokat is piacra dobnak majd a berendezésből.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward