Veszélyesek a smart gridek

Biztonsági szakértők szerint a smart gridek (intelligens villamoshálózatok) elterjedését le kellene lassítani a különféle biztonsági sérülékenységek miatt.

Veszélyesek a smart gridek

Biztonsági szakértők szerint a smart gridek (intelligens villamoshálózatok) elterjedését le kellene lassítani a különféle biztonsági sérülékenységek miatt.

A smart gridek elektromos áramot szállítanak a szolgáltatótól a fogyasztóig digitális technológia segítségével, így energiát, költséget lehet megspórolni és növelni lehet a rendszer megbízhatóságát. A rendszer alkalmazásával a fogyasztó figyelemmel tudja kísérni a pillanatnyi fogyasztását és a költséget (akár háztartási eszközönként), így serkentve a megtakarításra. A felhasznált energia csökkentésének másik eleme pedig a felhasználó fogyasztási szokásának a megváltoztatása: a csúcsidőben minél kevesebb áramot használjon és inkább "csúcsidőn kívül", sokkal olcsóbban működtesse az időponttól független háztartási eszközöket (például a mosógépet)

A hálózat emellett rengeteg plusz szolgáltatást is nyújt, többek között képes felkutatni saját rendszerének sérüléseit, automatikusan képes válaszolni a problémákra, növelve a megbízhatóságot. Lehetőség nyílik saját generátorunk villamos hálózatra csatlakoztatására, a fölös energiát pedig eladhatjuk a szolgáltatónak. Ezt mind-mind automatikusan elvégzi a rendszer. Probléma még, ha mondjuk egy országban egyszerre kapcsolja be mindenki a televízióját ugyanis egy népszerű műsor kezdődik. Ilyenkor ugrásszerűen megnő a fogyasztás, amire a szolgáltató csak úgy tud felkészülni, hogyha generátorait készenlíti állapotban működteti. Ezzel azonban plusz energiát fogyasztanak ezek a berendezések. A smart gridek ezt a problémát úgy szüntetik meg, hogy figyelmeztetik a felhasználót, hogy átmenetileg csökkentse felhasznált energiamennyiségét, így van idő hogy a szolgáltató teljesen kikapcsolt generátorai beinduljanak.

Ha valamilyen ember által okozott vagy természetes zavar keletkezik a hálózatban, akkor a valós-idejű információknak köszönhetően a rendszer automatikusan képes izolálni a problémás területet, így megmentve a maradék hálózatot a sérüléstől. A gond azonban az, hogy 100 százalékosan nem lehet garantálni egy hálózat biztonságát, ha pedig valakinek sikerül bejutni az elektromos hálózatba, akkor az katasztrófális következményekkel járhat.

Az IOActive biztonsági szakértőinek szerint csupán 500 dollárba kerülő felszereléssel és megfelelő háttértudással könnyen átveheti az irányítást, így manipulálva az otthoni és üzleti villamoshálózatokat. Ha pedig egyszer bejutott, akkor akár több millió eszközt tudnak vezérelni, akár kikapcsolni. Ráadásul hatalmas mértékben tudják növelni vagy csökkenteni a hálózat terhelését, amit pedig ha nem bír el a hálózat, akkor akár áramszünetet is eredményezhet. Ez pedig megbéníthat több megyét, vagy akár egy egész országot.

A másik oldal véleménye szerint "az ipar folyamatosan dolgozik hogy biztonságosabbá tegye a rendszert, sikerrel." Mégis, egyesek óvatosságra intenek minket, és lelassítanák a technológia bevezetését amíg a sérülékenységeket fel nem fedezik. Ha pedig egy meglévő hálózaton találnak hibát, akkor az egészet ki kell cserélni. "Mielőtt fejjel belerohannánk a smart grid koncepcióba, meg kell bizonyosodnunk a biztonságáról." - vallják a biztonsági elemzők.

Az Egyesült Államok kormánya a gazdaság-serkentő csomag értelmében 4,5 milliárd dollárt áldoz a smart grid technológia fejlesztésére, képítésére. Az Xcel Energy nevű vállalat már elkezdte átalakítani a Colorado-i Blouder városát Smart Grid City-vé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward