Veszélyben a Sony Mobile

Borzasztóan teljesített tavaly a cég.

Veszélyben a Sony Mobile

A japán vállalat egykor az egyik legfontosabb szereplő volt a mobiltelefonok piacán, napjainkban viszont elképesztő mélységeket ér el negyedévről negyedévre. Előre láthatólag a pénzügyi évet is a vártnál sokkal gyengébben zárja majd. Egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen sors vár az Xperiákra, de nem lenne meglepő, ha még jobban visszafogná a cég a fejlesztéseket, és az sem zárható ki, hogy meg vannak számlálva az okostelefonok napjai.

A Sony Mobile a decemberrel zárult negyedévben mindössze 1,8 millió készüléket tudott leszállítani, ami a felét sem teszi ki a vállalat egy évvel korábbi eredményének, pedig már 2017-ben sem szerepelt jól az Xperia család. Az 55 százalékos visszaesés a jelek szerint még a japánokat is meglepte. Az vállalat 2018-ban többször is csökkentette az éves előrejelzését, eleinte még 10 millió eszköz eladására készült a gyártó, amiből később 7 millió lett, most pedig mindössze 6,5 millióra korrigálta a várakozását. A Sonynál a pénzügyi év március végén zárul. Az eddigi eladások és az alapján, hogy a cég már csak 6,5 millió darab Xperiával számol, kikalkulálható, hogy mindössze 1,1 milliós forgalmat vár az aktuális negyedévben. Ha így lesz, akkor ez lehet a történetének a leggyengébb negyedéve.

Ami a pénzügyi adatokat illeti, a Sony Mobile összesen 1,26 milliárd dolláros bevételt tudott elérni az ünnepi időszakban, és ez nem meglepő módon nem lett elegendő ahhoz, hogy pozitív legyen a mérlege. Az mobiltelefonok 142,3 millió dolláros mínuszt hoztak össze a vizsgált negyedévben. A bevétel 36,9 százalékkal csökkent egy év leforgása alatt, a nettó profitot pedig összevetni is nehéz százalékosan kifejezve, mert egy éve még több mint 100 milliós pluszban volt ez a mutató.

Ezeket az eredményeket elnézve lassan már az sem lenne meglepő, ha a Sony Mobile holnap lehúzná a rolót, de szerencsére erről egyelőre nincs szó. A vállalat most még a lehetőségeihez mérten folytat fejlesztéseket, aminek eredményeként a Mobil Világkongresszuson több új Xperia is be fog mutatkozni. A japánok friss csúcsmodellt biztosan bemutatnak majd Barcelonában, és az sem zárható ki, hogy egy új Xperia XA szériás egység is reflektorfénybe fog kerülni. Azt viszont már biztosan ki lehet jelenteni, hogy a mostaninál szélesebb termékpalettára nem érdemes számítani. Kíváncsian várjuk, hogy az idei Xperiák hoznak-e fellendülést, vagy tovább csúszik lefelé a lejtőn a cég. Ha nem tud fordítani a mostani tendencián, akkor elképzelhető, hogy nem kell már túl hosszú távon terveznie.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap