Vércsoport-meghatározás Harry Potter módra

A Harry Potter könyvekből ismerős önmagát író napló mintájára a Monash University kutatóinak tesztpapírja szöveges formában jelzi ki a rácseppentett vér típusát.

Vércsoport-meghatározás Harry Potter módra

A Harry Potter és a Titkok Kamrája című könyvben szereplő önmagát író napló mintájára az ausztrál Monash University kutatói létrehoztak egy olyan papír alapú szenzort, amely szöveges formában jelzi ki a rácseppentett vér típusát. Az újfajta tesztpapír segítségével a hozzá nem értők is könnyen megállapíthatják egy-egy személy vércsoportját, amelyre nagy szükség lehet például katasztrófahelyzetekben. Az kutatás részleteiről az Angewandte Chemie oldalain számolnak be a tudósok.

Az AB0 vércsoportrendszerben az A és B betűk azt az antigént jelzik, amely kimutatható a páciens vérében, AB-s típus esetén mindkettő, 0-s vércsoportú embereknek ezek egyike sem található meg a vörösvértesteken. Az Rh rendszer esetében szintén egy antigén jelenlétét (Rh+) vagy hiányát (Rh-) mutatják ki.

A vércsoport meghatározását mind a páciensen, mind pedig a donorvéren elvégzik minden olyan esetben, amikor valaki vért kap, függetlenül attól, hogy az adandó egység feliratozva van-e vagy sem. Az AB0 vércsoport meghatározását általában úgy végzik, hogy a vizsgálandó vérminta vörösvértestjeit reagáltatják anti-A és anti-B antitestekkel, illetve ilyen antitesteket tartalmazó reagensekkel. Erre különféle diagnosztikai módszerek vannak, többek közt tesztpapíros megoldások is léteznek, de az eredmények értelmezése a laikusok vagy a fejlődő országok kevésbé képzett egészségügyi személyzete számára gyakran gondot okoz, még a használati utasítás elolvasása után is. Katasztrófahelyzetben pedig nagyon könnyű hibát elkövetni, és a nem csoportazonos vér beadása könnyen halálos immunreakcióhoz vezethet.

Ilyen hiba nem fordulhat elő, ha tesztpapír szöveges formában kiírja a pontos vércsoportot, hiszen nincs szükség az eredmények értelmezésére. A módszer a hozzáértők számára is gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb vércsoport meghatározási módot biztosít.

A tesztpapír felületét víztaszító réteggel vonták be négy kis „ablak” kivételével, melyek képesek elnyelni a rájuk cseppentett folyadékot. Az ablakocskák betűket és jeleket formálnak (A, B, X, I), és értelemszerűen az általuk reprezentált antitestekkel vannak átitatva. Ha A vércsoportú vércsepp kerül a papírra, a neki megfelelő antitestekkel fog színváltás kíséretében elreagálni, vagyis vörösre festi az A ablakot. A betű a papír leöblítése után is látható marad. Az AB-típus mind az A, mind a B ablakot megfesti. A nullás vércsoport nem tartalmaz antigéneket, így nem reagál az antitestekre. A harmadik ablak köré vörös, vízálló tintával 0-t formáltak, az ablak maga pedig X alakú és anti-A és anti-B antitestekkel van kitöltve. A, B és AB vércsoport esetén az X megfestődik, vagyis kihúzza a 0-t, nullás vércsoportnál ellenben csak az előre odanyomtatott 0 marad látható a papír leöblítése után. Hasonló módon történik az Rh rendszer szerinti meghatározás is, az előre a papírra nyomott mínusz jel „áthúzódik”, ha Rh+ vér éri, mivel a függőleges vonás alakú ablakocska anti-D antitestekkel van kitöltve.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward