Shop menü

VÁRATLAN BEJELENTÉST TETT A GOOGLE, ITT EGY ÚJABB ANDROID 14 BÉTA

Az Android 14 ötödik bétája azt jelezheti előre, hogy a végleges kiadás egy kicsit később érkezik majd a vártnál.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Váratlan bejelentést tett a Google, itt egy újabb Android 14 béta

A Google hosszú ideje dolgozik az Android 4 operációs rendszeren, és már szinte mindenki azt várta, hogy mikor érkezik meg a kész kiadás, ehhez képest most a vállalat előrukkolt egy újabb bétával. Az Android 14 béta 5-re hibák miatt volt szükség, és bízunk abban, hogy a következő körben már tényleg az újdonság rajtjáról lesz szó.

Február 8-án vált elérhetővé az Android 14 operációs rendszer első fejlesztői előzetes kiadás, ezt követően áprilisban jelent meg az első béta variáns, és azt további négy béta követte mostanra. Eddig arra számítottunk, hogy augusztusban a Google már elkészül az újdonsággal, de most egy kicsit mindenki elbizonytalanodott ennek kapcsán.

Az operációs rendszer egy ideje már a platform stabilitási szakaszában van, ami azt jelenti, hogy az API és SDK készleteket már nem fejlesztik érdemben, nem változnak ezek a funkciókat tekintve. A fejlesztők már jobbára csak arra fókuszálnak, hogy a stabilitás szempontjából rendben legyen a rendszer. A fejlesztők már bőszen alkalmazhatják az új fejlesztői eszközöket, integrálhatják ezeket a saját applikációikba, hogy azok már rögtön az Android 14 érkezését követően ugyancsak szintet léphessenek és frissülhessenek.

Az Android 14 érkezésével a platform már 34. SDK verzióra lép tovább, innentől tudják majd a felhasználók az ehhez idomuló applikációkat publikálni a Google Play áruházban. De vajon mi változott most az operációs rendszer szintjén? Nos, hibákat javítottak a fejlesztők, méghozzá nem is szerény mennyiségben. A kiküszöbölt problémákat felsoroló kiadási jegyzékben összesen 39 pont szerepel.

A Google fejlesztői javítottak számos hibát a Wi-Fi kapcsán, és felfedezhető a hosszú listán több olyan folt, ami direktben a Pixel Fold okostelefonnal kapcsolatos. Vannak hibák a listán a grafikus felhasználói felülethez köthetően, és több pontban is külön említik a táblagépeket. A lezárt képernyőre és a widgetek működésére is jó hatással lesz a frissítés. De csiszolt a Google a videolejátszás működésén, a kép a képben módon, az időjárás alkalmazáson és sok egyéb funkción is, hogy az Android 14 stabilabbá váljon.

Galéria megnyitása

Az ötödik béta kapcsán elmondható még az is, hogy már a csomag részét képezi a legújabb „Security Bulletin” frissítés, az Google havonta megjelenő biztonsági javításának augusztusi kiadása. Ez számos a kövelmúltban felfedezett sérülékenységre jelent gyógyírt, szóval a rendszer ezáltal biztonságosabb lesz.

Az Android 14 béta 5 minden támogatott Pixelre elérhetővé vált. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Pixel 4a-tól kezdve a Pixel 7a-ig minden modellre lehet telepíteni. Azokon a készülékeken, melyeken már a bétát használja a tulajdonos, érdemes minél hamarabb megejteni a frissítést, mivel ez hiányosságokat és biztonsági hibákat egyaránt javít. Viszont egyébként bétákat nem ajánlott elsődleges használatban levő mobilra feltenni, így érdemes kivárni az Android 14 elkészülését, még ha egy kicsit tovább is tart ez, mint ahogy arra számítani lehetett.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére