Valentin-napi férgek

A Panda Security jelentése szerint két új, a Valentin-nappal visszaélő féreg bukkant fel a világhálón: a Nuwar.OL és a Valentin.E - mindkettő e-mail útján terjed.

Valentin-napi férgek

A Panda Security jelentése szerint két új, a Valentin-nappal visszaélő féreg bukkant fel a világhálón: a Nuwar.OL és a Valentin.E - mindkettő e-mail útján terjed.

A Nuwar.OL olyan klasszikus téma-címkék alatt kering, mint az "I Love You So Much", az "Inside My Heart" vagy a "You ... In My Dreams". A levelekben található egy weboldalra mutató link is, amit ha megnyitunk, úgy máris meghívjuk a férget a gépünkre (maga a weboldal nagyon egyszerű kialakítású, úgy néz ki, mint egy romantikus képeslap egy hatalmas rózsaszín szívvel). Miután megfertőzte a gépet, a féreg elkezdi e-mailekkel bombázni a sikeresen rászedett felhasználó ismerőseit, jelentősen leterhelve a hálózatokat és lelassítva magát a gépet is.

Hasonlóan a Nuwar.OL-hez, a Valentin.E is megfelelően giccses címszavak mögé bújik ("Searching for True Love", "True Love"), link helyett azonban csatolt fájlt használ; ez esetben értelemszerűen ezen fájl megnyitásával "hívjuk le" a férget a gépünkre, amely aztán .scr kiterjesztésű fájlként telepíti magát. A felhasználó megtévesztése érdekében fel is kínál egy új háttérképet, miközben számos másolatot készít a gépen önmagáról, amivel ha végzett, úgy nekilát "ő" is a mail-küldési fázisnak, hogy még több óvatlan áldozatot cserkésszen be.

A hasonló beugratások elkerülése érdekében a Panda Security a már klasszikusnak mondható, de elégszer mégsem hangsúlyozható (elvégre mindig vannak, akik nem figyelnek) intelmeket hangoztatta újra: ne nyissunk meg olyan e-maileket, amelyeknek nem ismerjük a feladóját; ne kattintsunk e-mailekben található linkekre még akkor sem, ha ismerjük a feladót; ne nyissunk meg ismeretlen csatolt fájlokat; különösen óvakodjunk a "Valentin-napi üdvözlőlapoktól", "romantikus videóktól" és hasonlóktól. Védjük a gépünket megfelelő és friss vírusirtókkal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward