Ütőképesebb x86-64-es processzorral jelentkeznek a kínaiak

A Zhaoxin jövőre piacra dobja a KX-6000-es sorozat tagjait, amelyek teljesítmény terén az Intel Core i5-ös és az AMD RYZEN 5-ös processzoraival is felvehetik a versenyt.

Ütőképesebb x86-64-es processzorral jelentkeznek a kínaiak

A Zhaoxin, amely mögött a VIA és a kínai kormányzat áll, év elején már bemutatott egy érdekes processzor-családot, a KaiXian KX-5000-et, amelynek tagjai ígéretesnek tűntek, de bizony még volt hova fejlődniük a nagy konkurensekhez képest. Akkoriban a KX-6000-es modellekről is érkezett némi hír, de ezekből csak annyi derült ki, hogy az új generáció természetesen erősebb lesz, mint elődje.

Most viszont végre újabb, konkrétabb információk is érkeztek, amelyek alapján egy egész ütőképes generáció képe rajzolódik ki. Míg a KX-5000-esek a TSMC 28 nm-es csíkszélességére támaszkodtak és 2 GHz körüli órajelen dolgoztak, addig a KX-6000-esek már a TSMC 16 nm-es gyártástechnológiája köré épülnek és a 3 GHz-es órajel elérésére is képesek. Az alapvető felépítés nem változott, vagyis továbbra is egy olyan processzorról van szó, ami maximum két darab négymagos modullal, azaz nyolc maggal rendelkezik, mellettük 8 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral. A 16 sávos PCI Expess 3.0-s vezérlőezúttal is a kínálat részét képezi, a DDR4-es memóriavezérlő pedig már nem csak a 2133 MHz-es, hanemakár a 3200 MHz-es memóriamodulokat is kezeli. A DirectX 11.1 támogatással ellátott iGPU továbbra is a processzor része, csak úgy, ahogy a kijelzővezérlő modul is, ami átesett egy kisebb frissítésen, hogy naprakész lehessen.

Galéria megnyitásaA fejlettebb gyártástechnológia jóvoltából a KX-6000-es processzorok lapkái kisebbek lettek, mint a KX-5000-es sorozaté, ez pedig jótékonyan hat az előállítási költségek alakulására. Teljesítmény terén arra számíthatunk, hogy a Hyper-Threadingtámogatás nélküli KX-6000-es processzorok elérik egy hetedik generációs Intel Core i5-ös, illetve egy első generációs AMD RYZEN 5-ös sorozatú processzor szintjét, vagyis elődeikhez képest nagyjából 50%-kal lesznek gyorsabbak. Egy korábbi GeekBench pontszám azt is megmutatta, mire számíthatunk egy- és többszálas terhelés alkalmával. A több szálon futó tesztek alkalmával valóban sikerül megközelíteni egy Core i5-7400-as és egy RYZEN 5 1400-as processzor szintjét, az egyszálas teljesítmény azonban még elég karcsú. Az sajnos nem derült ki, hogy a teszteredmények melyik KX-6000-es sorozatú processzorhoz tartoznak – ez még árnyalhatja a képet. És a július 31-én feltöltött eredmények az elmúlt hónap optimalizációi hatására még javulhattak is valamelyest.

A gyorsulás egyébként nagyrészt az órajel-emelésből fakad. A KX-5000-es sorozat tagjai a WuDaoKou architektúra köré épültek, ami out-of-order rendszerben, SSE 4.2 és AVX támogatással működött, az újdonságok azonban már a LuJiaZui architektúrát használják, ami az aktuális információk szerint ugyanazokra az alapokra támaszkodik, vagyis ezen a szinten komoly változásra nem számíthatunk. Az új architektúra jóvoltából magasabb órajelen, jobb gyorsítótárazással, jobb memória-támogatás mellett működhetnek az új processzorok. A két architektúra közötti különbségekről a későbbiekben további információk is megjelenhetnek – most még nem áll rendelkezésre túl sok konkrétum. Annyi biztos, hogy a KX-6000-esek is rendekleznek VMX támogatással, ami a virtualizációval kapcsolatos feladatokról gondoskodik és az Intel VTx technológiájával is kompatibilis.

Fontos változás azonban, hogy a HFCBGA tokozást használó KX-6000-es processzoroknak már más a lábkiosztása, így a KX-5000-es modellekhez tervezett alaplapokkal sajnos nem kompatibilisek. Ez annak köszönhető, hogy a déli híd ennél a generációnál a processzor tokozásán belülre került, vagyis külön külső vezérlőre már nincs szükség.

A KX-6000-es processzorok kereskedelmi forgalomban valamikor a következő év folyamán jelenhetnek meg, így pontos tulajdonságaikról is ekkor hullhat le a lepel. Később viszont a KX-7000-es sorozat tagjai is bemutatkozhatnak, amelyek komoly előrelépést nyújthatnak elődeikhez képest. A KX-7000-esek a korábbi hírek szerint új architektúrát kapnak, 7 nm-es csíkszélességgel készülnek, PCIe vezérlőjük a 4.0-s szabvány köré épül, a beépített kétcsatornás memóriavezérlő pedig a DDR5-ös memória-szabvány támogatására is fel lesz készítve. Teljesítmény terén további növekedésre számíthatunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap