Kínai x86-64-es SoC egységek VIA közreműködéssel

Igaz, az újdonságok már nem VIA, hanem Zhaoxin név alatt érkeznek, ugyanis a VIA a Sanghajjal alapított vegyesvállalatot még 2013 folyamán.

Kínai x86-64-es SoC egységek VIA közreműködéssel

A VIA Technologies és a Shanghai Alliance Investment Ltd. együttműködésének köszönhetően még 2013 folyamán jött létre egy vegyesvállalat, a Zhaoxin, amely a VIA szakértelmét, szellemi tulajdonát, valamint az Intellel kötött, rövidesen lejáró x86-os keresztlicenc-megállapodását kamatoztatja annak érdekében, hogy központi egységeket készíthessen az OEM partnerek számára, főleg Kínában.

Galéria megnyitása

Az állami érdekeltségű vegyesvállalat megalapítása óta folyamatosan folyik a munka, amelynek gyümölcseként már több Kaisheng és Kaixian sorozatú termék is készült. Első körben ezek még klasszikus, „régi vágású” processzorok voltak, amelyekbe még memóriavezérlőt sem integrálták, nem hogy a grafikus processzort. Az új processzorok köré épített rendszerek eddig elsősorban állami intézményekben kaptak helyet, ahol főként irodai munkára használhatják őket. A fő mozgatórugó az, hogy Kína szeretne saját fejlesztésű, saját gyártásban előállított központi egységeket használni, ezzel kevésbé függenek majd a nyugati megoldásokból. A termékeket persze egyéb eszközökben, illetve szerverekben is be lehet vetni, ha szükséges.

Galéria megnyitása

A kitartó fejlesztéseknek köszönhetően már elkészültek a KX-5000-es sorozatú processzorok, amelyek december 28-án már be is mutatkoztak, igaz, egyelőre csak Kínában. Ezek az újdonságok azért is különlegesek, mert most már tartalmazzák a memóriavezérlőt, az iGPU-t és a PCI Express 3.0-s hubot is – előző generációs társaiknál ezek a komponensek még a chipset részét képezték.

Galéria megnyitása
Balra a ZX-C, jobbra a ZX-D (KX-5000-es) sorozat blokkdiagrammja

A KX-5000-es központi egységek modelltől függően 4 vagy 8 processzormaggal rendelkeznek, egy fizikai processzormag azonban csak egy szálon tud dolgozni, hiszen nem áll rendelkezésre AMD SMT-hez vagy Intel Hyper-Threadinghez hasonló támogatás. A dolgok jelenlegi állása szerint modelltől függően 2 és 2,2 GHz közötti magórajelre, illetve 2,4 GHz-es maximális boost órajelre lehet számítani, a memória kezelését pedig egy kétcsatornás, DDR4-es memóriatámogatással rendelkező memória-vezérlő végzi. Az újdonságok tartalmaznak egy S3 gyártmányú, DX11-es támogatással rendelkező iGPU-t is, a déli híd azonban még külön csatlakozik hozzájuk, azaz nem beszélhetünk teljes értékű SoC egységekről. A PCH szerepét egyébként egy ZX-200-as megoldás tölti be, ami PCIe 3.0 x4-es csatolón keresztül kapcsolódik a processzorhoz, fedélzetén pedig SATA 6 Gbps-os vezérlő, USB 3.1 Gen1/Gen2 vezérlő és PCI Express 2.0-s vezérlő is lapul.

Galéria megnyitása

A KX-5000-es központi egységek első körben a Lenovo M6200-as asztali számítógépében válnak elérhetővé, de csak Kínában, később azonban több egyéb termékben is debütálhatnak. A papíron ütőképeseknek tűnő újdonságok az AMD és az Intel alacsony fogyasztású SoC egységei ellen szállhatnak harcba.

2018 vége felé a KX-6000-es sorozat tagjai is befuthatnak, amelyek már nem 28, hanem 16 nm-es csíkszélességgel készülhetnek, funkcionalitás terén azonban nagyrészt a KX-5000-esek által kitaposott ösvényt követik majd. Teljesítmény terén azonban így is szintet léphetnek, hiszen a csíkszélesség-váltás jóvoltából CPU órajel terén már a 3 GHz-es tartományt is elérhetik.

Galéria megnyitása

Őket követik a KX-7000-es sorozat tagjai, amelyek már új mikro-architektúrára támaszkodnak, DDR5-ös memória-támogatással érkeznek és a következő generációs, 4.0-s PCI Express szabványt is támogatni fogják.

A Zhaoxin SoC egységei elsősorban a belépőszintű megoldások szegmensében versenyezhetnek az AMD és az Intel alacsony fogyasztású SoC egységeivel. A KX-7000-es sorozat esetében a Zhaoxin vezetősége már az AMD utoléréséről beszél (ebben a szegmensben persze).

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap