Üstököst, változócsillagokat és aszteroidákat fotózott a TESS

Megkezdte küldetésének tudományos szakaszát a NASA legújabb exobolygóvadász űrtávcsöve, amely a fedési módszerrel kutat Naprendszeren kívüli planéták után.

Üstököst, változócsillagokat és aszteroidákat fotózott a TESS

Az áprilisban fellőtt űreszköz a következő évek során szeletről szeletre végigfotózza az égbolt 85 százalékát, 27 napig vizsgálva egy-egy szektort, így elsősorban a rövid keringési idejű, csillagukhoz közel keringő exobolygók észlelésére lesz jó. De közben egy sor más érdekességet is elcsíphet, ahogy azt a kalibrációs fázis egyik utolsó, július 25-én készült, nemrég nyilvánosságra hozott felvételsorozata is mutatja.

A 17 óra eseményeit összefoglaló képsoron először is feltűnik egy üstökös. Mivel a TESS a Nappal elletétes irányba néz, sikerült egy nagyon halvány kométát elcsípnie: a C/2018 N1 (NEOWISE) katalógusjelű égitest a képek készítése idején a Mars pályájánál egy kicsit beljebb, 47 millió kilométerre járt a Földtől. Az idén felfedezett égitest rendkívül elnyújtott pályán kering a Nap körül, jelenleg éppen napközelben van, pályájának legtávolabbi pontja azonban a rendelkezésre álló adatok alapján 200 milliárd kilométerre lehet, vagyis 40-szer messzebb van, mint a Neptunusz és a Nap távolsága.

A TESS érzékeny műszerei miatt ez a rendkívül halvány égitest is meglehetősen fényesnek tűnik. Olyannyira, hogy a felvételeken még az is látszik, hogy csóvája folyamatosan igazodik a Naphoz: mivel az üstökösről elszökő por- és gázfelhő alakját a napszél formálja, az ilyen égitestek csóvája többé-kevésbé mindig a Nappal ellentétes irányba mutat.

A másik első pillantásra feltűnő dolog a videón, hogy a csillagok egy része villog rajta, vagyis ismétlődően fehérről sötétre vált, majd vissza. A kérdéses égitestek fényességüket gyorsan, és viszonylag széles határok közt változtató, úgynevezett változócsillagok. Amelyek persze a valóságban nem ennyire „binárisan”, hanem folytonosan változtatják fényüket, a képfeldolgozás módja miatt azonban ezen a képsoron fényváltozásaik miatt villogni látszanak, ami megkönnyíti azonosításukat.

A felvétel készítésekor a Mars is nagyjából a megfigyelés irányában helyezkedett el, és bár nem esett bele a távcső látómezejébe, a műszerek számára annyira fényesnek tűnt, hogy a róla visszaverődő fény egy kósza csóvája is feltűnik, ahogy átvonul a vizsgált szektoron.

A felvételekből összefűzött videón ezen kívül egy sor aszteroida is megfigyelhető, amelyek könnyebb észleléséhez a NASA szakértői a közzétett felvétel végén oda-vissza tekergetik a képeket. A TESS a fotók készítésekor gyakorlatilag a Nap egyenlítői síkjában vizsgálódott, így egyenesen átnézett a Mars és a Jupiter közötti Kisbolygóövön, ezért látni annyira sok, a háttérbeli csillagokhoz képest határozottan elmozdulni látszó aszteroidát a képeken.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward