Újabb szöget üt a mobilos VR koporsójába a Google

Az Android 11 operációs rendszertől kezdve még rosszabb lesz a VR támogatása.

Újabb szöget üt a mobilos VR koporsójába a Google

Az utóbbi időben az okostelefonok esetében a virtuális valóság már nem kapott olyan hangsúlyt, mint néhány évvel ezelőtt. Sőt mi több, folyamatosan szűntek meg olyan megoldások, amik korábban a mobilos VR élményről próbáltak gondoskodni. Ezúttal is egy ilyen esetről számolhatunk be.

Kiderült, hogy a Google az Android 11-nél nem véletlenül kerülte a virtuális valóság témát. A vállalat ugyanis dobta az évekkel ezelőtt kifejlesztett Daydream VR platformot. Pedig annak idején a telefonokra alapozó VR-ba több gyártó is beleállt, így például a Google is készített olyan fejre applikálható kiegészítőt, amibe be lehetett fogatni a mobilt, és volt hozzá tartozó kontroller is, mellyel a gondtalan kezelés volt megoldható.

A cég elmondása alapján az Android 11-gyel még működhetnek a Daydream VR-os programok, de lehet probléma néhány szoftverrel, innentől ennek zökkenőmentessége nincsen garantálva.

Nem volt előjel nélküli a döntés. A Google már tavaly a Pixel 4 generációt úgy mutatta be, hogy nem gondoskodott azoknál a készülékekről a Daydream VR támogatásáról. Ennek a fényében nem meglepő, hogy most a virtuális valóság kivezetésében egy újabb lépést tett a vállalat. A Daydreamet egyébként a cég 2016-ban vezette be, de a mobilos VR megoldásoknak a fejlesztése már korábban beindult, a Google-től függetlenül.

Galéria megnyitása

Azok, akik korábban beruháztak mobilos VR kiegészítőkbe, és előszeretettel használják is ezeket a kütyüket a mai napig, a jövőben is élvezhetik majd ezeket. Leszögezte a Google, hogy attól függetlenül, hogy a Daydream VR platformnak az Android 11-ből már mennie kellett, a virtuális valósághoz készített alkalmazások elérhetőek maradnak.

A Google Play Áruház kínálatában bőven lehet találni VR alapú applikációkat, és ezeket a vállalat nem fogja bántani. A meglévő szoftverek mellett pedig igazából az újabbak megjelenése elé sem gördít akadályt, de ő maga már nem fogja ezeknek a fejlesztését elősegíteni és a Daydream VR-t sem biztosítja.

Galéria megnyitása

A vállalat a Daydream View headset forgalmazását már tavaly leállította, amikor kiderült, hogy a Pixel 4 nem kompatibilis a kiegészítővel. Ebből is érezni lehetett, hogy nem érdemes már a mobilos VR-ba beruházni, mert erősen leszálló ágban van ennek a támogatása. Az elmúlt időszakban nemcsak a Google volt, aki gyakorlatilag teljesen kihátrált a mobilos VR mögül, más vállalatok is hasonlóképpen cselekedtek, így például a Samsung.

Az okostelefonos virtuális valóság ugyan kihalni látszik jelenleg, de azért azt nem mernénk kijelenteni, hogy ez örökre így is marad. Nem lenne túlzottan meglepő, ha az évek múlásával és a technológia fejlődésével a VR egyszer visszagyűrűzne ebbe az ágazatba. Addig is a gyártók a kiterjesztett valóságra fókuszálnak, az ugyanis szépen fejlődik, és időről-időre lehet újabb megoldásokkal találkozni ezen a fronton. A Google Térkép esetében például a Live View funkció az AR révén már minden eddiginél hatékonyabban használható ki.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap