Újabb sebezhetőségeket hárít el az Android áprilisi javításcsomagja

A biztonsági foltok mellett ezúttal már azt is megoldotta a Google, hogy a Pixel 4 arcfelismerője megbízhatóbban teljesítsen.

Újabb sebezhetőségeket hárít el az Android áprilisi javításcsomagja

Mint minden hónapban, a Google most is publikálta a Security Bulletin csomagot, aminek köszönhetőn több sebezhetőséget számoltak fel az érintett szakemberek. Márciusban extrém mennyiségű javítást kaptak a készülékek, elsősorban a Pixelek, ezúttal viszont jobb a helyzet.

A biztonsági frissítés felépítésén a Google nem változtatott, szóval az androidos eszközöket érintő foltok kettő részre vannak bontva. Az 2020-04-01 biztonsági szint foglalja magában azokat a javításokat, amik az összes androidos okostelefont és egyéb készüléket érinthetnek, a 2020-04-05 jelöléssel illetett biztonsági szint pedig már specifikus készülékeket érint, jellemzően adott komponensekkel kapcsolatosan. És a Pixelek is kaptak egy külön szeletet egyedi biztonsági és funkcionális javításokkal is.

Az általános javításokkal összesen 12 sebezhetőség lett felszámolva az Android egészét érintően. Ezek között négy volt kritikus prioritású, és mindegyik kritikus probléma a rendszert érintette. A keretrendszert és a média-keretrendszert érintő hibák magas vagy moderált besorolásúak voltak. A Google kiemelte, hogy visszaélést nem észlelt, szóval a problémás rések időben lettek foltozva.

A 2020-04-05 biztonsági szint már 43 sebezhetőséget említ, amik maradéktalanul el lettek hárítva. Ezek között van a kernelt és a keretrendszert érintő probléma is, de jellemzően a Qualcomm és a Qualcommhoz kapcsolódó egységek miatt kellett sok biztonsági javítást eszközölni. És néhány biometrikus azonosítóhoz kapcsolódó sérülékenység is akadt itt.

Galéria megnyitása

A Pixeleknek szóló biztonsági javítások köre szintén túlnyomórészt a Qualcomm és a céghez kapcsolódó más komponensek miatt volt indokolt, 12 ilyen sebezhetőség van a mostani javításcsomagban kiemelve, de mindegyik moderált prioritású. És csupán kettő akad, ami kernelkomponenst érintett, az egyik a hang driveréhez, a másik pedig a fájlrendszerhez kötődött. Szerencsére a Google ezúttal sem tapasztalt visszaélést.

Az előző hónapban elképesztő mennyiségű javításban részesültek a Pixel okostelefonok funkcionális szempontból. Nos, áprilisban ebből a szempontból teljesen más a helyzet, ugyanis összesen három dolgot emelt ki a Google. A Bluetooth Low-Energy kiterjesztésének a használatakor már meg lesz akadályozva az, hogy a kapcsolódással problémák lépjenek fel. És szintén a Bluetooth esetében nem kell már attól tartani, hogy a hang bevitel a hívások során véletlenszerűen megszakadhat, ami főleg a headsetek használatánál elég kellemetlen lehetett. Végül javítva lett a billentyűzet megnyitása, ami esetenként akadozott.

Galéria megnyitása

A Google nem emelte ki külön, de fontos még azt is elmondani, hogy innentől biztonságosabbá vált az arcalapú azonosítás is. Most már figyelembe veszi a készülék azt, hogy a felhasználó szemei nyitva legyenek. Ennek a hiánya miatt már hónapokkal korábban rengeteg kritikát kapott a Google, és a jelek szerint nem feledkezett meg a dologról, de nem siette el a megoldást. Ez nem igazán nevezhető hibának, mert nem működött rosszul az algoritmus, de a legkevésbé sem volt biztonságos az eddig formában az arcfelismerés.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap