Shop menü

ÚJABB IZGALMAS EGÉSZSÉGÜGYI FUNKCIÓ KAPNAK A SAMSUNG MEGLÉVŐ OKOSÓRÁI

A Galaxy Watch modellek repertoárja folyamatosan bővül, most éppen egy alváshoz köthető megbetegedés kimutatására válnak alkalmassá.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Újabb izgalmas egészségügyi funkció kapnak a Samsung meglévő okosórái

Az elmúlt években az okosórák jelentősen elterjedtek, és mostanra igazából egyre nehezebb újat mutatni ezen a téren. A gyártók persze így is tudnak versengeni, és a felhasználók legnagyobb örömére a piaci szereplők felismerték, hogy az okosórákat az egészségügyi lehetőségeket tekintve még bőven lehet fejleszteni, és az embereknek ezekkel el is adhatók a termékek.

A Samsung az élmezőnyt erősíti a különböző egészségügyi funkciók okosórákba sűrítésében. Ezeket pedig nemcsak, hogy integrálja a termékekbe, hanem egyeztet a helyi egészségügyi szervezetekkel is, hogy a különböző opciókat hivatalosan lehessen használni. Sok esetben ugyanis ezek már olyan dolgok, amik engedélykötelesek. Jelen esetben is ilyen fejlesztésről beszélhetünk.

A Galaxy Watch5 és Watch6 modellek a jövőben hivatalosan is riaszthatják a felhasználókat, ha az alvási apnoéra utaló jeleket érzékelnek.

Az idei évben a dél-koreaiak különösen ráfeküdtek arra, hogy az alváskövetés terén akár teljesen új dolgokat biztosítsanak. A vállalat ugyanis azt látja, hogy az emberek sokszor egyáltalán nem foglalkoznak a saját állapotukkal alvás közben, nem akarják tudomásul venni, ha nem pihennek eleget, nem foglalkoznak az alvásproblémákból eredő reggeli tünetekkel, és hogy ezek milyen hatást gyakorolhatnak az egész életükre. Most az alvási apnoé került a terítékre, amit Dél-Koreában már hivatalosan is figyelhet.

Galéria megnyitása

A vállalat hazájában a Samsung Health Monitor alkalmazásban már elérhető lesz az alvási apoé figyelmeztetés, miután a cég okosórái sikeresen megszerezték a koreai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Minisztérium engedélyét a szükséges tesztek teljesítésével. Az alvási apnoé légzéskimaradást jelent alvás közben, és az esetek többségében ennek a kezdeti stádiumát az emberek nem is érzékelik magukon, nem emlékeznek rá. Az esetek többségében a velük együtt élő személy ismerheti ezt fel elsőként.

Az alvási apnoénak több típúsa van, ezek különböző tünetekkel járnak, és a Galaxy Watch5 és Watch6 egyaránt érzékelheti ezket. Ez a betegség az életminőség romlásához vezethet, mert az érintettek nap közben ingerlékenyebbek, lényegesen fáradékonyabbak lehetnek. Folyamatos fáradságot, alváskényszert érezhetnek az ilyen alvászavar miatt. És mint mindent, ezt is lehet kezelni, ha időben észlelik.

A vállalat elmondása szerint az Egyesült Államokban a férfi lakosság akár 25%-át is érintheti kisebb-nagyobb mértékben ez a betegség, a nőknél lényegesen kevésbé jellemző, náluk csak 10%-os a kitettség. A BioActive szenzor a véroxigénszint ingadozásából képes felismerni a betegséget, ehhez több napon keresztül napi 4 órányi mintát használ fel.

Galéria megnyitása

A Samsung az általános egészségügyi funkciókon is folyamatosan dolgozik. Idei fejlesztés a jobb SOS mód, ami már lehetőséget nyújt a direkt kommunikációra (pl. telefonálás) is az értesítendő személyekkel, ha az óra vagy a kapcsolódó mobiltelefon erre lehetőséget nyújt. Az esésérzékelést pedig alapértelmezetten bekapcsolja már a vállalat minden 55 évnél idősebb embernél, nem kell ezt külön aktiválni. Továbbá már elmenthető az órán a gyógyszerezési infó, amit azonnal el tud érni az, aki például segíteni próbál egy bajba jutott emberen. Így láthatja az órán, ha van valamilyen gyógyszerallergiája a személynek.

Az ilyen és ezekhez hasonló egészségügyi fejlesztésekkel a Samsung igyekszik minél több vásárlót megnyerni. Közben pedig azon is dolgozik, hogy globálisan az egészségügyi szervezetekkel egyeztetve hivatalosan is kihasználhatók legyenek a különböző opciók, mint például az alvási apnoé felismerése is.

Jelen esetben 2024 elején jöhet majd az a funkció, ami az alvási apnoé felismerését szélesebb körben elérhetővé teheti. Ahol erre engedélyt szerez a Samsung, ott a meglévő okosórák részesülni fognak az új lehetőségben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére