Shop menü

ÚJABB GOOGLE FEJLESZTÉS KERÜLT SÍRBA

Lelövi a vállalat a Currents nevű szolgáltatást, és egyébként a Dropcam is nyugdíjba vonul.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Újabb Google fejlesztés került sírba

Mostanában a nagy IT vállalatok komoly megszorításokról kénytelenek dönteni, hogy fenntudják tartani a stabilan nyereséges működésüket, és ennek pedig egyre többször esnek áldozatul olyan fejlesztések, amik nem különösebben mozgatnak meg komoly felhasználói közönséget. Ezúttal a Currents sorsa pecsételődött meg, és ha már itt tartunk, akkor arról is érdemes megemlékezni, hogy a Dropcam támogatása is megszűnik.

A Currents egy olyan projekt volt a Google berkein belül, ami 2019-ben született meg, mikor már a Google Plus megszűnt, és ennek a vállalati szekciója is gyengélkedett. A cég szerette volna fenntartani a Google Plus for G Suite-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, és az egészet egy kicsit megpróbálta felrázni, így jött létre a Currents. A vállalkozásokon belüli együttműködésre ma már sok szoftver fókuszál, a Currents talán egy kicsit meg is előzte a korát, de sosem tudott igazán sikeressé válni.

Július 5-én fogja a Google leállítani a Currents elérését.

Azok, akik mind a mai napig használják a Google Plus örökségéből fennmaradt szolgáltatást, egy ideig még hozzáférhetnek az ott tárolt adatokhoz. 2023 augusztus 3-án fogja a Google végérvényesen törölni a szolgáltatáshoz kapcsolódó felhasználói adatokat is. Az embereket a keresőóriás igyekszik megtartani, mindenkit a Spaces irányába kezd átterelni. Mert a Spaces megfelelő alternatívát jelent mindent szempontból, ennek is „köszönhető”, hogy a Currents szolgáltatástól megválik a cég.

Galéria megnyitása

Úgy véli a Google, hogy a felhasználók nyernek majd azzal, hogy átállnak a Spaces használatára – ha váltanak, és nem pedig távoznak –, mert a Spaces a Chattel kiegészülve egy dinamikus használható és rugalmas hátteret biztosít a közös munkához. Egyebek mellett már a Gmail integráción is dolgozik a Google. Folyamatosan új lehetőségeket kapnak majd itt a felhasználók. Miközben rendelkezésre áll minden a nagy közösségek és a vezetők kommunikációjának biztosításához.

Egy ideje már dolgozik azon a Google, hogy előkészítse a Currents leállítását. Néhány funkciója már tavaly leállt, amit csendben intézett a keresőóriás. 2022 első negyedéve óta több funkciót is felszámolt a cég a Currents-en belül, de ezek keveseket érintettek. És már ezt megelőzően sem kapott túl sok törődést a Currents a Google-től, valószínűleg mostanra a legtöbb felhasználó egyébként elszivárgott. A 2019-es indulását követően igazából alig fejlődött, szinte csak annyi energiát fordított rá a keresőóriás, ami a fenntartáshoz kellett.

Érdekesség ennek kapcsán, hogy a Google igazából nem az első alkalommal számol fel Currents nevű szolgáltatást. Valószínűleg mostanra mindenki elfelejtette, de a cégnek a 2010-es évek elején volt egy Currents applikációja, ami híreket gyűjtött össze. Nem élt túl sokáig, 2011-ben indult és 2013-ban már lehúzta a rolót. Persze ennek is volt utódja, akkor indult el a Google Play Newsstand. Ebben kombinálta a cég a Currents és a korábbi Google Play Magazines erényit.

Galéria megnyitása

A Dropcam esetében a támogatás megszűnése azzal magyarázható, hogy ebben az esetben a vállalat minden felhasználót szeretne a Nest termékek irányába terelni. A Dropcam kamerákat fejlesztő céget sok évvel ezelőtt vásárolta fel a Google a Nesten keresztül. A még használatban levő Dropcam eszközök még egy évig, április közepéig használhatóak. A cég azonban senkivel sem szeretne kitolni, éppen ezért ingyenesen ad minden Dropcamért cserébe egy vezetékes Nest Camet.  

Galéria megnyitása

A Google a pályafutása során rengeteg különböző projektbe fogott már bele, és ezeknek a jelentős részét dobta. Ezen tehát igazából valószínűleg nem sokan lepődnek már meg, mint ahogy azon sem, hogy a vállalat felszámolja a Currents szolgáltatást, miután annak az elődeit és egyéb felmenőit mostanra rég nyugdíjazta. A Dropcamtól való megválás pedig egyértelműen azért kell, hogy a cég a saját termékei felé terelje a felhasználókat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére