Shop menü

ÚJ, SZUPERSZÁMÍTÓGÉP-FÜRTÖKBE VALÓ GYORSÍTÓKAT KÉSZÍTETT AZ NVIDIA, KIFEJEZETTEN KÍNÁNAK

Az Ampere alapú A800-as gyorsítókártyákra az új amerikai export-szabályok miatt volt szükség.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Új, szuperszámítógép-fürtökbe való gyorsítókat készített az Nvidia, kifejezetten Kínának

Az Nvidia három új gyorsítókártyákkal rukkolt elő, amelyek kifejezetten a kínai vásárlókra szabva érkezik, igaz, kényszerből, ugyanis az A100 már nem felel meg az új amerikai exportszabályozásnak, ami kimondja, az adatközpontokba szánt gyorsítókártyák esetében a GPU-k közötti adatátviteli sávszélesség nem érheti el a 600 GB/s-os szintet, márpedig az eddigi A100-as modelleknél pont 600 GB/s az NVLink kapcsolat maximális sávszélessége.

A Reuters beszámolója alapján az új fejlesztés az A800-as nevet kapta, főként Kínában kaphat helyet a különböző adatközpontokban, ahol gyakorlatilag kiválthatja az A100-as modellt. Az új gyorsítókártya 400 GB/s-os NVLink sávszélességre képes, vagyis a normál, 600 GB/s-os tempó kétharmadát teljesíti.

Galéria megnyitása

Az amerikai kormányzat korábban újabb exportszabályokat vezetett be, amelyekkel Kínát szeretnék még nehezebb helyzetbe hozni. Ennek része a fentebb említett kitétel is, azaz az Nvidiának lépnie kellett, amennyiben szeretne továbbra is üzletelni kínai partnereivel, valamint a szabályozásnak is maradéktalanul meg akar felelni. Az A800-as gyorsítókártya az év harmadik negyedévében került sorozatgyártásba az Nvidia szóvivője szerint, és maradéktalanul teljesíti az amerikai kormányzat legújabb exportkorlátozási szabályainak minden feltételét – nincs lehetőség a sávszélesség utólagos módosítására a nagyobb teljesítmény elérése érdekében.

Az A800-as sorozatban ugyanúgy SXM és PCI Express csatolófelülettel ellátott modellek találhatóak, mint az A100-asban, ezek gyakorlatilag egy kivételével minden specifikáció terén megegyeznek a korábbi modellekkel, a különbség pedig az NVLink maximális sávszélessége, ahogy azt fentebb említettük.

Galéria megnyitása

Az Nvidia mellett az AMD egyik gyorsítókártyája is fennakadt a rostán, ez pedig nem más, mint az MI250, ahogy arról még szeptemberben beszámolt a Reuters. Menekülő út persze van, ugyanis a kisebbik gyorsítókártya, az MI100-as modell még megfelel az aktuális szabályozásnak egészen addig, míg újabb szigorításokat nem vezetnek be.

Akkoriban arról volt szó, hogy az Nvidia a harmadik negyedév folyamán az új szabályok miatt 400 millió dollárnyi átbevételt veszíthet az októberig bezárólag eltelő időszakban, hiszen termékei nem felelnek meg az új szabályozásnak – ezért készült el hírünk főszereplője, az Ampere architektúra köré épülő A800. Szeptemberben egyébként már érkezett olyan információ is, amely alapján úgy tűnt, az Nvidia gőzerővel próbál minél több gyorsítókártyát leszállítani a kínai megrendelők számára, amíg csak teheti, ezért akár a GeForce sorozatba szánt GPU-k gyártása is háttérbe szorulhat – igaz, ezek csak pletykák voltak.

Arról sajnos nincs hír, hogy az újdonságok mennyibe kerül az A100-hoz képest. Az A100-as sorozat 40 GB-nyi fedélzeti memóriával, PCI Express 4.0-s kivitelben érkező változata közel 12 000 dollárt kóstál éppen, viszont van belőle 80 GB-os kiadás is, ami 16745 dollárért kapható, igaz, ez 2 TB/s helyett csak 1,9 TB/s-os memória-sávszélesség elérésére képes, ellentétben az SXM formátumú modellel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére