Shop menü

IMMÁR PCIE FORMÁTUMBAN IS ELÉRHETŐ AZ NVIDIA 80 GB-OS A100-AS GYORSÍTÓKÁRTYÁJA

A 80 GB-os PCIe változat a korábban bemutatott SXM4-es modell teljesítményének nagyjából 90%-át hozza, ugyanis a TDP keret 400 W helyett már csak 300 W lehet a formátum sajátosságai miatt.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Immár PCIe formátumban is elérhető az Nvidia 80 GB-os A100-as gyorsítókártyája

Az Nvidia egy új gyorsítókártyát mutatott be, amely a GA100-as GPU köré épül, és a tavaly novemberben piacra dobott SXM4-es verzióhoz hasonlóan szintén nem 40 GB-nyi, hanem kétszer annyi, 80 GB-nyi fedélzeti memóriával rendelkezik. Mivel ez a modell nem SXM4 kivitelben érkezik, hanem egy normál magasságú, normál hosszúságú, kétslotos passzív hűtővel ellátott verzióban, így a 400 W-os TDP keretet alaposan vissza kellett vágni, hogy a célterületeken használható maradjon a kártya.

A 80 GB-os PCIe verzió 400 W helyett csak 300 W-os TDP kerettel bír, ami a 40 GB-os példányéhoz képest még mindig 50 W-tal magasabb – ennek persze meg is van az oka, mindjárt kitérünk rá.

Galéria megnyitása

Az alacsonyabb TDP keret miatt természetesen számíthatunk a teljesítmény csökkenésére, igaz, az hivatalosan nem derült ki, hogy ennek mértéke nagyjából mekkora lehet – a várakozások szerint a 80 GB-os SXM4-es verzió teljesítményének nagyjából 90%-át tudja majd a PCI Express 4.0 x16-os bővítőhelyre illeszkedő változat. Ahogy a 80 GB-os SXM4-es modellnél, úgy a 80 GB-os PCIe alapú változatnál is nőtt a HBM2 memória effektív órajele: előbbinél 2,43 GHz-ről egészen 3,2 GHz-re, míg utóbbinál ugyancsak 2,43 GHz-ről, de már csak 3 GHz-re.

A PCI Express alapú verziónál a TDP keret gördíthetett akadályt a gyorsabb, 3,2 GHz-es effektív órajel bevetése mellett, így a memória-sávszélesség 100 GB/s-mal alacsonyabb lett: 2 TB/s helyett csak 1,9 TB/s-on tetőzik. A 40 GB-os PCIe verzióhoz képest ez még mindig 25%-os memória-sávszélesség növekedésként fogható fel, az a modell ugyanis csak 1,6 TB/s-os memória-sávszélesség elérésére volt képes. A 80 GB-os VRAM kapacitás eléréséhez természetesen ezúttal is öt darab, egyenként 8 darab lapkát tartalmazó chipszendvicset használtak, amelyek egyenként 16 GB-os kapacitással bírnak.

Galéria megnyitása

Az új modell továbbra is elsősorban a mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkafolyamatok gyorsítását segíti, valamint Multi-Instance GPU támogatással is rendelkezik, ahol egyidejűleg akár 7 HPC vagy AI folyamat használhatja a GPU-t, méghozzá akár 10 GB-nyi elkülönített VRAM társaságában. A hűtést ezúttal is passzív hűtőborda végzi, amit az adott szerver rendszerhűtése tud átszellőztetni.

Az A100-as gyorsítókártya PCIe kiadásának 80 GB-os verziója hamarosan elérhető lesz a partnerek számára, árakról azonban egyelőre nem esett szó.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére