Shop menü

A GEFORCE RTX 4090 HELYETT INKÁBB AZ ADATKÖZPONTOKBA SZÁNT H100-RA KONCENTRÁL AZ NVIDIA?

A friss információk alapján módosították a TSMC-nél a kvótát, így az AD102-es GPU-ból kevesebb, a nagyobb profittal kecsegtető H100-asból azonban több készül. Erre jó eséllyel az amerikai szankciók miatt lehet szükség.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A GeForce RTX 4090 helyett inkább az adatközpontokba szánt H100-ra koncentrál az Nvidia?

Az iparági pletykák alapján úgy néz ki, az Nvidia módosította a TSMC-nél azN5 osztályú gyártástechnológiákkal kapcsolatos kvótáit, ennek értelmében nem a GeForce RTX 4090 – és a később érkező GeForce RTX 4090 Ti – alapjául szolgáló AD102-es grafikus processzorok gyártására koncentrál a vállalat, hanem a sokkal nagyobb profittal kecsegtető Hopper H100-as termékekére, amelyek sokkal nagyobb profitot hoznak a konyhára.

A döntés mögött minden bizonnyal az amerikai kormányzat legújabb szankciói állhatnak, amelyek értelmében már nem sokáig lehet kiszolgálni amerikai termékekkel a kínai szuperszámítógép-fürtöket. Alighanem pont ezért módosította a kvótákat a TSMC-nél az Nvidia, hiszen így csúcsra járathatja a H100 termelést, így a lehető legtöbb gyorsítót adhatja el a kínai szerverparkok és adatközpontok üzemeltetőinek még azelőtt, mielőtt az új szabályok ezt megakadályoznák.

A legújabb csúcskategóriás Nvidia gyorsítókártyák a TSMC 5 nm-es osztályú, 4N névre keresztelt, kifejezetten az Nvidia igényeire optimalizált gyártástechnológiát használják, lényegében ugyanazt, amit a GeForce RTX 40-es sorozat GPU-i is. A két sorozat képviselői persze merőben eltérő komplexitással rendelkeznek, ha a teljes képet nézzük, ugyanis míg a GH100 esetében 814 négyzetmilliméteres kiterjedéssel és 80 milliárd tranzisztorral van dolgunk, és a lapka fölé HBM3-as memóriachipek is kerülnek; addig az AD102 esetében „csak” 76,3 milliárd tranzisztor kap helyet a 608 négyzetmilliméteres lapkán. A később érkező AD103, illetve az AD104 is az említett gyártósorokon készül.

Galéria megnyitása

A TSMC számára igazából mindegy, milyen chipet gyárt, főleg úgy, hogy az N5-ös osztályú gyártástechnológiával dolgozó gyártósorok esetében viszonylag könnyű az átállás a két termékcsalád között. A Hopper alapú GH100 persze még a TSMC 3D Fabric 2.5D technológiáját is igényli annak érdekében, hogy a HBM3-as memórialapkák a GPU-hoz kapcsolódjanak, ez természetesen bonyolítja a folyamatot.

Az Nvidia szemszögéből nézve már teljesen más a helyzet, itt ugyanis masszív profitról van szó: míg a GeForce RTX 4090 ára 1599 dollár, addig egy H100 alapú gyorsítókártyák 10 000 dollár körüli áron kaphatóak a szerverpiacon. Utóbbiakból messze komolyabb profit folyik be, ami kifejezetten fontos, ugyanis valamilyen szinten a vállalat kutatásra és fejlesztésre fordítható büdzséjét is érinti, azaz több szempontból is nagyobb jelentőséggel bírnak ezek a termékek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére