Shop menü

GYORSAN AKAR SOK A100-AS ÉS H100-AS GPU-T AZ NVIDIA A TSMC-TŐL, MIELŐTT A SZANKCIÓK ÉLETBE LÉPNEK

A vállalat célja az, hogy minél hamarabb kiszolgálja a kínai megrendelőket, hiszen ezt már nem sokáig teheti meg.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Gyorsan akar sok A100-as és H100-as GPU-t az Nvidia a TSMC-től, mielőtt a szankciók életbe lépnek

A tajvani üzleti lap, az UDN értesülései szerint az Nvidia mindent elkövet annak érdekében, hogy a felsőkategóriás AI gyorsítóihoz használt grafikus processzorokból minél több készülhessen el az elkövetkező hónapok folyamán. A siker érdekében a vállalat a hírek szerint a TSMC-nél lobbizik, hogy a nagy tajvani félvezetőipari bérgyártó pörgesse fel az A100-as és a H100-as grafikus processzorok gyártását, így még azelőtt kiszolgálhatja a vállalat a kínai megrendelőket, hogy életbe lépnének az amerikai kormányzat által újonnan meghozott korlátozó intézkedések. Amennyiben az UDN értesülései pontosak, akkor a felpörgetett gyártás nemcsak az Nvidia, hanem a TSMC esetében is komoly árbevétel-növekedést eredményezhet, ami akár rekord árbevétel elérését is lehetővé teheti.

Az egy teljesen természetes dolog, hogy a vállalatok elsősorban a felsőkategóriás, nagyobb árréssel és így nagyobb profittal értékesíthető termékeikre koncentrálnak leginkább, ezt a COVID hullám alatt is tapasztalhattuk a chiphiány közepette, nemcsak az Nvidiánál, hanem például az Intelnél és egyéb vállalatoknál is. Most azonban nem a chiphiány, hanem az amerikai kormányzat intézkedése sarkallta gyors beavatkozásra az Nvidiát, ugyanis az UDN beszámolója szerint a kormányzat adott némi átmeneti időt arra, hogy a vállalatok lezárják éppen folyó értékesítési ügyleteiket, mielőtt még a szankciók életbe lépnének.

Ez az A100 alapú gyorsítókártyák esetében azt jelenti, hogy 2023 március előtt lehet őket értékesíteni a kínai megrendelők felé, míg a H100-as modellek, amelyek az Ampere helyett immár a Hopper architektúra köré épülnek, 2023 szeptemberéig érkezhetnek meg a kínai partnerekhez. Utána azonban nem lesz mód felsőkategóriás AI gyorsítók Kínába történő exportálására, ezt tiltani fogja az addigra életbe lépő szankció.

Galéria megnyitása

Hogy a gyorsítás mégis mit jelenthet? Az UDN megbízható forrásai szerint a szokásos rendelési időt nagyjából felére lehet rövidíteni, ami valószínűleg nem lesz olcsó mulatság az Nvidia számára. A szokásos 5-6 hónap helyett így akár 2-3 hónap alatt is teljesítheti a megrendeléseket a TSMC. Az Nvidia leghamarabb október folyamán kaphatja meg azokat az első chipeket, amelyek már a felgyorsított folyamat keretén belül készültek, az viszont nem világos, hogy ezek után mennyi rendelést ad még le a vállalat.

A félvezetőpiacon egyébként történt nemrégiben néhány olyan esemény, amelyek miatt visszaeshetnek a rendelések bizonyos szektorokban. Az Ethereum esetében végrehajtották az összeolvadást (The Merge), így a GPU alapú ETH bányászat ideje lejárt, nem sokkal később pedig az EVGA is bejelentette, hátat fordít az Nvidiának és ezzel együtt a teljes videokártya-piacnak is, így a vállalat megrendelései kiesnek majd a GPU piacon.

Ez a két esemény összességében elég jelentős negatív hatást gyakorolhat a GPU piac alakulására, ha nem történik valami rendkívüli esemény, ami a gazdasági recesszióba lépés közepette is arra sarkallja a vásárlókat, hogy új videokártyákat vásároljanak. Érdekes lesz majd látni, ez a két esemény hogyan befolyásolja a videókártya-piac és a GPU-piac forgalmát, illetve teljesítményét. Néhány hónap múlva fény derül rá.

Előtte még sor kerül egy fontos eseményre az Nvidia háza táján, ma 17:00-kor ugyanis bemutatkoznak a GeForce RTX 40-es sorozat első tagjai, valamint az Ada Lovelace architektúrával kapcsolatban is megtudhatunk majd ezt-azt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére