Shop menü

SOKKOLÓ MEGLEPETÉS: AZ EVGA HÁTAT FORDÍTOTT AZ NVIDIÁNAK ÉS AZ EGÉSZ VIDEOKÁRTYA-PIACNAK

A jelek szerint a döntés nem financiális, az EVGA vezetőjének az volt a problémája, hogy az Nvidia nem tisztelte az EVGA-t, mint AIB partnert, és nem is igazán kezelte valódi partner módjára.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Sokkoló meglepetés: Az EVGA hátat fordított az Nvidiának és az egész videokártya-piacnak

Két nagy és neves YouTube csatornán is megjelent a hír, amely szerint az EVGA kilép a videokártya-piacról, az egyik a Gamers Nexus, a másik pedig a JayZTwoCents – mindkettő tulajdonosával az EVGA első embere, Andrew Han közölte a döntést.

Egy zárt megbeszélés keretén belül tájékoztatták a média képviselőit az elsőre igencsak megdöbbentőnek tűnő helyzetről, amire igazából azért került sor, mert az Nvidia nem tisztelte kellő módon partnerét. A vezető azért is tartotta fontosnak, hogy most közölje a hírt a nyilvánossággal, hogy a GeForce RTX 40-es sorozat rajtjakor már világos legyen, miért nincsenek EVGA videokártyák a színpadon a bejelentés alkalmával, később pedig a videokártya-kínálatban.

A GeForce RTX 40-es sorozatot az EVGA illetékesei eredetileg piacra akarták dobni, éppen ezért mérnöki tesztpéldányok is készültek például a GeForce RTX 4090-es modellből. Az üzleti kapcsolat megromlása nem most kezdődött, már április folyamán tájékoztatta az EVGA vezetése az Nvidia felsővezetőit azzal kapcsolatban, hogy nincs minden rendben, ennek ellenére azonban még készítettek mérnöki tesztpéldányokat a GeForce RTX 40-es sorozat egyes tagjaiból, ám gyártásba már nem küldték a termékeket. Ennek értelmében az EVGA RTX 4090 FTW3 kártyák és a K|NGP|N modellek sem kerülnek már forgalomba, az összes aktív projektet leállították, amelyek a videokártya-piaccal kapcsolatosak.

Az EVGA a két YouTube videó alapján elsősorban a tiszteletlen hozzáállást nehezményezte, nem financiális okból szakította meg a partnerkapcsolatot az Nvidiával. Probléma volt például az, hogy az Nvidia nem közölte előre, milyen MSRP-t alkalmaz az új videokártyák esetében, a GPU chipek vásárlásának költségeire sem derült fény, illetve számos egyéb információt is elhallgattak korábban, ezekről többnyire akkor értesültek az EVGA illetékesei, amikor a termékeket Jen-Hsun Huang a színpadon bejelentette. Nehezményezték továbbá az árplafont, illetve azt is, hogy nem lehetett a videokártyák bizonyos paramétereit módosítani, például nem lehetett őket több memóriával felszerelni – utóbbi azért valamilyen szinten érthető.

Az is problémaként merült fel, hogy az Nvidia a Founders Edition videokártyákkal lényegében a saját AIB partnereivel versenyzett a piacon – gyártóként és GPU szállítóként igazából nem kellett olyan nagyon aggódnia a profit miatt, mint például egy partnernek. Az sem segített a két vállalat kapcsolatának javításában, hogy az Nvidia 2022. szeptember 7-én a BestBuy-on keresztül 1099,99 dolláros áron kezdte kínálni a GeForce RTX 3090 Ti videokártyát, az árváltozást azonban nem közölték az AIB partnerekkel, akiknek nem maradt más választásuk, mint csökkentett áron értékesíteni raktárkészleteiket. Ekkor az AIB partnerek még 1399,99 dolláros árat alkalmaztak, majd később az MSI 1079,99 dollárra, az EVGA pedig 1149 dollárra csökkentette a szóban forgó termékek árát.

A tervek szerint az EVGA GeForce RTX 30-as sorozatának tagjai továbbra is a polcon maradnak, amíg a raktárkészletek el nem fogynak, és a vállalat az aktuális videokártyák jótállásáról is gondoskodni fog, ehhez már el is különítettek némi raktárkészletet, hogy majd gondoskodni tudjanak az esetleges cserekártyákról. A vállalat szeretné megtartani a jelenlegi alkalmazottakat is, ám mivel nem egy hatalmas cégről van szó, ez nem lesz egyszerű feladat, egyelőre nem is világos, hogyan fogják kivitelezni. A helyzet azért is rendkívül nehéz, mert az EVGA teljes árbevételének 75-80%-a jött eddig az Nvidia videokártyák értékesítéséből, így a partnerkapcsolat lezárását eredményező döntést abszolút nem lehetett könnyű meghozni. Tajvanon egyébként már muszáj volt elküldeni néhány munkavállalót a nyár folyamán.

Az, hogy az Nvidia és az EVGA között megszűnik az üzleti kapcsolat, nem jelenti azt, hogy az EVGA később az AMD vagy az Intel oldalán tűnik fel, ugyanis Andrew Han határozottan úgy döntött, a vállalat kilép a videokártya-piacról, és amíg ő vezeti a céget, vissza sem lép oda.

Az Nvidia globális PR részlegének vezetője, Bryan Del Rizzo már reagált is a hírre. Szerinte az elmúlt években remek partnerkapcsolatuk volt az EVGA-val, a jövőben pedig továbbra is támogatni fogják őket az aktuális termékgenerációval kapcsolatban. Ezzel együtt a legjobbakat kívánta az EVGA csapatának.

Az EVGA döntése most már véglegesnek tűnik, ezzel le is zárult egy 22 esztendőt felölelő korszak, amelynek során az EVGA mindvégig kizárólagos Nvidia partnerként működött a videokártya-piacon, és folyamatosan szállította a jobbnál jobb videokártyákat. Kilépése biztosan megrázza majd a videokártya-piacot, ugyanis a vállalat mind az Amerikai Egyesült Államokban, mind pedig Európában a vezető videokártya-gyártó partnerek közé tartozott. Észak-Amerikában ráadásul igen tekintélyes, 40%-os piaci részesedéssel rendelkezett az Nvidia AIB partnerek között, ami abszolút nem elhanyagolható – nehéz lesz pótolni a mögötte keletkező űrt a GeForce RTX 40-es sorozattól kezdve..

Összességében ez egy nagyon tanulságos lecke lesz az Nvidia számára a jövőre nézve, talán át kéne gondolnia a vezetésnek, hogyan viselkednek AIB partnereikkel, még mielőtt egyéb vállalatok is követik az EVGA példáját.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére