Új foltja van a Neptunusznak

A sötét légörvény még csak az ötödik ilyen jellegű változás a Neptunuszon, amelyet a Voyager–2 1989-es elrepülése óta megfigyeltek a szakértők.

Új foltja van a Neptunusznak

A sötét légörvényt a Hubble űrtávcső által május 16-án készített felvételeken fedezték fel a kutatók. A jégkristályokban gazdag légköre miatt kékben pompázó Neptunusz legjellegzetesebb részlete a színén kívül a déli féltekén látszó állandósult vihar, amelyet Nagy Sötét Foltnak neveznek a szakértők. A Jupiter Nagy Vörös Foltjához hasonló képződményt a gázóriás légkörében tomboló, a Naprendszer legerősebbnek hitt szelei hozzák létre, amelyek sebessége a 2100 km/órát is elérheti.

Az állandó vihar mellett időről időre kisebb ciklonok is feltűnnek az óriásbolygón, amelyek lehetőséget adnak a kutatóknak annak tanulmányozására, hogyan formálódnak ezek a légköri jelenségek. Az új folt még csak az ötödik ilyen jellegű változás a Neptunuszon, amelyet a Voyager–2 1989-es elrepülése óta megfigyeltek a szakértők. Az első két kisebb vihart ez utóbbi űrszonda észlelte, majd a Hubble 1994-ben és 1996-ban is detektált egyet-egyet.

„Ezek a sötét légörvények hatalmas, gázból álló hegyekként siklanak keresztül a légkörön” – mondja Mike Wong, a Kaliforniai Egyetem kutatója, az új vihart felfedező csapat tagja. A légköri formációkat gyakran kísérik fagyott metánszemcsékből álló, fényes felhők is, amelyek a ciklon nyomán megváltozó légáramlatok hatására keletkeznek, hasonlóan a földi hegyek fölött létrejövő, lencse alakú felhőkhöz, folytatja a szakértő.

A csillagászok először tavaly júliusban kezdtek ilyen metánfelhőket megpillantani a Neptunusz korongján, így várható volt, hogy azok alatt egy új légörvény rejtőzik. A ciklonok azonban csak a kék hullámhosszokon figyelhetők meg, és ebben a tartományban csak a Hubble elég érzékeny ahhoz, hogy detektálja ezeket. Az űrtávcső először szeptemberben vizsgálta meg a Neptunuszt az OPAL nevű program keretében, amelynek részeként minden külső bolygóról évente egyszer felvételeket készít a teleszkóp.

Már a szeptemberi képeken is feltűnt, hogy a korábban észlelt fényes felhők közelében valóban megjelent egy sötét folt, a májusi felvételek pedig megerősítették a felfedezést. Wong és kollégái mostantól rendszeresen igyekeznek fotókat készíteni a légörvényről egészen annak megszűnéséig. Azt remélik, hogy ilyen módon megfejthetik, hogyan formálódott a ciklon, mi irányítja mozgását, hogyan hat a légkör egészére, és idővel hogyan oszlik el. Ezekből az információkból pedig remélhetőleg a Naptól legtávolabbi ismert bolygó légkörének egészéről is új információkat tudhatnak meg a szakértők.

A Voyager–2 1989. augusztus 20-án készült felvétele

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward