Shop menü

ÚGY FEST, HOGY ÚJRA JÖHETNEK AZ 5G-S HUAWEI OKOSTELEFONOK

Még ebben az évben jöhet a Huawei ellenszere az USA korlátozásaira, saját chipet gyártathat kínai partnerrel.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Úgy fest, hogy újra jöhetnek az 5G-s Huawei okostelefonok

Huawei évekkel ezelőtt kénytelen volt felszámolni az 5G-s okostelefonjait, ugyanis az Egyesült Államok különböző szankciói nyomán minden szükséges technológiától el lettek vágva. A kínaiak azonban a kilátástalannak tűnő helyzetük ellenére nem adták fel, és rengeteg energiát fektettek abba, hogy létrehozzanak egy olyan chipdizájnt, amivel képesek megkerülni a korlátozásokat.

A Reuters arról számolt be a napokban ágazati információkra hivatkozva, hogy a Huawei akár már az idei évben új 5G mobil hálózati modemmel szerelt okostelefont dobhat piacra.

Ehhez a Huawei-nek teljes egészében önállóan kellett 5G egységet terveznie, bizonyos technológiák alkalmazása nélkül, és ennek a gyártását kínai partner révén kellett megoldania. Jelenleg a kínai chipgyártás nem túl erős, de van egy cég, aki elvileg képes mostanra a Huawei igényeit kielégíteni. A SMIC (Semiconductor Manufacturing International Co) nevű bérgyártó készítheti majd el a Huawei egyedi 5G-s chipterveit.

A Huawei elképesztő erőforrásokat mozgósítva igyekszik tenni a szankciók ellen, valamint megtanulni az együttélést ezekkel. De nincs egyszerű helyzetben. Az ágazati források szerint a SMIC nem tudja majd tonnaszámra szállítani az új egységeket a cég számára akkor sem, ha összejön ez a terv.

Az ágazati beszámoló szerint az új modem előállításához szükséges 7 nm-es gyártási eljárás nem túl acélosan teljesít egyelőre. A kihozatali arány 50 százalék körül alakul, és ez csak az egyik fele a problémának, ugyanis a nagy selejtarány egészen kicsi kapacitással párosul. Ennek eredményeként állítólag 2-4 millió közé tehető 5G modem jöhet le a gyártósorokról. De amennyiben a kihozatalban gyors javulás megy végbe, néhány millióval több lapka is elkészülhet.

Galéria megnyitása

Egyik fél sem kívánta a friss pletykákat kommentálni, a Huawei és a SMIC is hallgat az ügyben. Ez nem meglepő az elmúlt évek eseményeinek tükrében. Könnyen lehet, hogy a Huawei attól tart, hogy előbb hoznak az amerikaiak olyan újabb szankciókat, amikkel ezt az akciót meggátolják, minthogy az első termékek valóban kereskedelmi forgalomba kerülhetnének.

Jelenleg a Huawei Qualcomm modemeket használ, és az amerikai döntések értelmében csak úgy férhet hozzá ezekhez, hogy az 5G-t nem érheti el. Az most még egy nyitott kérdés, hogy a saját 5G modemjei milyen formában jelenhetnek meg a készülékekben. Vajon létrehoz a cég teljesen saját chipdizájnokat is, vagy a Qualcomm rendszerchipekkel szerelt mobilokba tudja majd valamilyen módon kiegészítésként bevetni az egyedi 5G modemet.

Nagyon jó hír, hogy a Huawei már az 5G mobil hálózati modemet is képes lehet biztosítani hazai körülmények között, ugyanakkor azt látni kell, hogy a nyugati piacokon ettől függetlenül aligha lesz képes újra növekedésbe lendülni. Hiszen a Google mobilos szolgáltatásairól továbbra is le kell mondania. Az pedig egyértelmű, hogy hiába húzott fel ütőképes ökoszisztémát a saját részére, ezzel képtelen Európában visszahódítani a vásárlókat. Ráadásul az is lehet, hogy csak Kínában fognak üzemelni ezek az 5G modemek.

Galéria megnyitása

Az eladási számok emelkedésében azért reménykedik a cég, ugyanis egy másik forrásból származó információ szerint a Huawei korrigálta a várható forgalmát, és jobb értékesítési mutatóban bízik. A korábbi 30 milliós darabszámot 40 milliós prognózisra módosította. De a vég továbbra sem áll jól, és valószínűleg sosem fog már régi fényében tündökölni, hiszen 2019-ben még 240 milliónál is több mobilt tudott eladni, most pedig már annak is lehet örülni, ha ennek a hatodát tudja produkálni.

Kíváncsian várjuk, hogy mit hoz a jövő a Huawei számára, és hogy mit tud majd elérni a saját 5G modemekkel, már ha ezeket valóban használatban tudja majd venni. Hiszen tényleg nem lenne meglepő, ha az USA még ezt is képes lenne valamilyen módon megtorpedózni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére