Shop menü

TV-KET, MOBILOKAT ÉS ÓRÁKAT ÉRINTŐ ÚJÍTÁSOKKAL ÁLLT ELŐ A GOOGLE

Egy sor platformot részesít friss fejlesztésekben a vállalat, az Android mellett a Wear OS és a Google TV is a figyelem középpontjába került, örülhetnek a felhasználók.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
TV-ket, mobilokat és órákat érintő újításokkal állt elő a Google

Összesen 11 újításról számolhatunk be annak köszönhetően, hogy a Google egy csokorba összeszedve jelentett be több platformot közvetlenül érintő újításokat. A vállalat célja, hogy még jobb felhasználói élményt tudjon biztosítani az embereknek minden fronton, és hogy érzékeltesse, hogy főverziós frissítések nélkül is képes érdekes újításokkal szolgálni.

A mobilokat érintve az első dolog, amiről szót ejthetünk, hogy frissülni fog a Gboard alkalmazás, és ennek köszönhetően új szintre lép az Emoji Kitchen. A Google hosszú ideje lehetőséget nyújt arra, hogy a felhasználók teljesen egyedi hangulatjeleket alkossanak úgy, hogy két meglévő grafikát ötvöznek egybe. Eddig ezeket az „öszvéreket” apró képek formájában lehetett küldözni, de a Gboard mostantól matricaként fogj ezeket kezelni.

Galéria megnyitása

Külön közleményben a Google beszélt arról, hogy a Messages alkalmazás több funkcióval is bővül, de ebben az összefoglalóban is kitért ezekre. Mikre kell itt gondolni? Például a hangüzeneteket lehetőség lesz már hangulatjelekkel ötvözve elküldeni, az üzenetekre adott reakciók mellé pedig társulni fog animáció is. Ezekkel az újításokkal és az Emoji Kitchent érintő fejlesztéssel arra gyúr rá a Google, hogy a csevegések vizuálisan gazdagabbak legyenek.

Galéria megnyitása

Az Androidban már több személyes biztonsági funkció is elérhető, és most a vállalat a Personal Safety alkalmazásban megoldást nyújt arra, hogy szükség esetén még hatékonyabb segítségnyújtásban részesülhessenek a felhasználók. Az eddigieknél több adatot lesz képes elküldeni a mobil a vészhívásoknál.

Az Androidnál pedig még egy adatvédelmi fejlesztés is előkerült. A továbbiakban már a hardveres kulcs használatán túl is növelhető lesz a biztonság. Azoknál az eseteknél, amikor a FIDO2 biztonsági kulcsot kéri a rendszer, lehet még egy PIN kódot is állítani. Így nem tudnak visszaélni az illetéktelenek az ellopott mobil és biztonsági kulcs kombinációjával.

Galéria megnyitása

A Google igyekszik az androidos mobilokat a hátrányos helyzetűek számára is élhetővé tenni, és éppen ezért a TalkBack kap egy generatív MI-vel megtámogatott funkciót, ami szöveges leírásokat fog létrehozni a képeknél.

Az okosórákat használva a felhasználóknak lehetősége lesz arra, hogy csoportosan több lámpát kezeljenek. Így nem kell például a konyhában a pult és az asztal felett elhelyezett külön világításokat egyenként vezérelni, hanem lehet őket egyszerre kapcsolni egyből a Wear OS-t futtató okosóráról. A cég rendszeresen igyekszik erősíteni az okosotthonok tekintetében, és ez egy egészen ötletes újítás.

Galéria megnyitása

További újítás még ezen az úton, hogy a Google már előre konfigurálható formában biztosítani fog az okosotthonokhoz egy „Home” és egy „Away” profilt. Ezekre előre be lehet azt állítani, hogy például az „Away” állapotnál a lakás összes lámpája mindenképpen lekapcsolt helyzetbe kerüljön. Mikor nincs otthon az ember, akkor értelemszerűen sehol nem kell a lámpának világítania. Így elkerülhető, hogy bármi véletlenül bekapcsolva maradjon. A Home állapotra váltva pedig minden vissza fog állni abba a helyzetbe, amiben volt közvetlenül az előtt, hogy az ember elment hazulról.

Galéria megnyitása

Még az okosórákat érintő fejlesztés, hogy a Google Assistant esetén beállított rutinokat, automatizálásokat lehetőség lesz az órákon keresztül hangvezérléssel elérni. Így például az ébredéshez kapcsolatos okosotthon rutinokat egy Hey Google parancs révén el lehet indítani. Újítás a Wear OS esetén az is, hogy az digitális számlapokon már lesz Áttekintés parancsikon, amivel pillanatok alatt elérhető összegezve sok hasznos infó, így például az időjárásra, utazásra, eseményekre, naptári bejegyzésekre vonatkozóan.

Galéria megnyitása

A Google TV esetén újdonság lesz, hogy minden eddiginél több televíziócsatornát érhetnek el ingyenesen a felhasználók. Direkt olyan partnerekkel állt össze a vállalat, hogy minél színesebb legyen a díjmentesen élvezhető tartalmak felhozatala. Mindenféle előfizetés nélkül lehet már filmeket, sporteseményeket követni, de még esport csatorna is van a palettán, ahol játékok közvetítései mennek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére