Shop menü

TOVÁBB FRISSÜLHETNEK AZ ANDROIDOS MOBILOK, MINT AZ IPHONE-OK

Az Apple nem ad annyi szoftvergaranciát egy friss információ szerint, mint a Google vagy a Samsung.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Tovább frissülhetnek az androidos mobilok, mint az iPhone-ok

Az Androiddal szemben az iOS mindig is előnyben volt egy nagyon fontos dologban, ez pedig a szoftvertámogatás. Most azonban úgy fest, hogy már tényleg kezdik magukat összekapni a vállalatok ilyen tekintetben. Ez pedig a mostani kilátások mellett azt eredményezi, hogy bizonyos androidos eszközök tovább maradnak frissek, mint az Apple termékei.

A Google Pixel 8 széria és a Galaxy S24 sorozat még akkor is friss Androidot kaphat, amikor az iPhone 15 már le fog maradni az aktuális iOS-ről.

Egy az eddigi tapasztalatok alapján mindenképpen vad fikciónak hangozhat, de a legfrissebb információk és az eddig látottak arra utalnak, hogy évek múlva tényleg előállhat majd ez a helyzet. Az Apple eddig nem hatorozott meg a szoftvertámogatásra vonatkozó adatot, egész egyszerűen csak kitartóan és a felhasználók megvárakoztatása nélkül szállította a frissítéseket. Kell ennél több? A britek szerint igen.

Az Egyesült Királyságok illetékesei már megkövetelik azt is, hogy a mobilgyártók közöljék a hatóságokkal, hogy mennyi ideig kívánják támogatni az országban forgalomba kerülő okostelefonokat. Ennek az új előírásnak az Apple-nek is meg kell felelnie, és így derült az ki, hogy mennyi a cupertinóiak elképzelése szerint a várható minimum szoftvertámogatási idő az iPhone 15 széria esetén.

Legalább 5 éven keresztül fogja az iOS frissítéseket biztosítani az Apple, így azt már most biztosra vehetik a vásárlók, hogy az iOS 22 még elérhető lesz az iPhone 15 modellekre. Ahogy azt már említettük, az Apple-nél egyébként sosem volt gond azzal, hogy gondoskodjon a készülékei szoftvertámogatásáról, ami az androidos készülékek esetében már nem mondható el.

Galéria megnyitása

A cég a most közölt minimum 5 évet a jelenlegi készülékeknél is hozza, még túl is teljesíti igazság szerint. Az iOS 17 operációs rendszer az aktuális, és ezt még az iPhone XS, XS Max és iPhone XR modellek is megkapták, amik tavaly novemberben töltötték be az 5. életévüket, és májusban megjelent iOS 17.5.1 is telepíthető lett ezekre. Az viszont már nem lenne meglepő, ha az iOS 18 érkezésével ezeknek a frissítése már megszakadna.

Eközben az eddig nagyon alulteljesítő androidos gyártók elkezdték emelni a támogatási időt. Ebből a szempontból a Google és a Samsung jár az élen, mert ez a páros a 3-5 éves támogatási időket az új készülékek bevezetésével 7 évre emelték meg. A Google minden Pixel modellnél gondoskodni fog a 7 éves teljes körű támogatásról a jelenlegi elképzelései szerint, míg a Samsung a felsőkategóriás Galaxy S24 modelleknél garantálja az extrahosszú szoftvertámogatást.

Galéria megnyitása

Persze azt látni kell, hogy a támogatást ígérni lényegesen könnyebb, mint betartani. Az elmúlt évekből azért több példát is lehetne hozni arra, mikor egy gyártó nem gondoskodott annyi ideig a szoftverfrissítésekről, mint amit előzetesen mondott. Ennek pedig nem voltak következményei. A britek ezért tették kötelezővő a minimális szoftvertámogatás hivatalos rögzítését, mert így a cégeket lehet majd szankcionálni, ha nem tartják magukat ahhoz, amit mondtak évekkel korábban.

Kíváncsian várjuk, hogy mit hoz ebből a szempontból a jövő, és bízunk abban, hogy az androidos fronton egyre több gyártó igyekszik majd gondoskodni az elfogadható szoftvertámogatásról. De azért ezen a téren továbbra is azt lehet látni, hogy egy-egy váltással eléggé megszenvednek a cégek. Legutóbb a Xiaominak okozott komoly fejfájást az Android 14-re átállás, mert új grafikus felhasználói felületet is bevezetett.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére