Tört iWork 09 segítségével támad a Mac-es trójai

A macesek a platform népszerűségének növekedésével egyre jobban ki vannak téve a kártékony kódok íróinak. A legfrissebb veszély egy trójai alkalmazás, amely az iWork 09 illegális változatával együtt érkezik az óvatlan maces felhasználók rendszerébe. A NewsFactor hírei szerint az iWork 09-es szoftvercsomag kalóz változatában egy trójai is helyet kapott, ami komoly veszélyt jelenthet a rendszer biztonságára.

Tört iWork 09 segítségével támad a Mac-es trójai

A Mac-esek a platform népszerűségének növekedésével egyre jobban ki vannak téve a kártékony kódok íróinak. A legfrissebb veszély egy trójai alkalmazás, amely az iWork 09 illegális változatával együtt érkezik az óvatlan Mac-es felhasználók rendszerébe. A NewsFactor hírei szerint az iWork 09-es szoftvercsomag kalóz változatában egy trójai is helyet kapott, ami komoly veszélyt jelenthet a rendszer biztonságára (valószínűleg nem minden változatban, de nem tudjuk mennyire elterjedt).

A trójai alkalmazás OSX.Trojan.iServices.A néven fut és a feltört iWork telepítő részét képezi, amely adminisztrátori jelszó beírása után kezd települni, mint minden más program. A jelszó megadása után, a telepítés végeztével a kártékony kód is a helyére kerül:  a /System/Library/StartupItems/iWorkServices könyvtárban lapuló trójai a rendszer minden indulásakor aktiválódik és adminisztrátori jogokkal bír, ennek köszönhetően lehetőséget biztosít harmadik személyek, illetve alkalmazások számára, hogy a fertőzött rendszerekhez csatlakozzanak és ott különböző beavatkozásokat végezzenek.

Ez az új fertőzésveszély nagyjából két hónappal azután érkezett, hogy az Apple tudásbázisából törölték a felszólítást: "Minden Mac-es felhasználó alkalmazzon vírusírtót a biztonság érdekében!". A felhívás eltávolítása után az Apple szóvivője megjegyezte, hogy "A Mac a beépített technológiáinak köszönhetően biztonságot nyújt a kártékony kódokkal és a biztonsági támadásokkal szemben. ... Mivel nincs olyan rendszer, amely 100%-os védelmet nyújtana a támadások minden formája ellen, így az antivírus alkalmazás futtatásával extra védelemhez juthatnak a felhasználók."

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward