Az iOS 14 esetében az Apple minden korábbinál több fejlesztéssel gondoskodik arról, hogy a felhasználói adatok biztonságban legyenek, és ne kerülhessenek rossz kezekbe érzékeny információk. Ugyanakkor ezzel meglehetősen szembe megy az, hogy a jelek szerint az iOS 14 hajlamos még törölt alkalmazáshoz kapcsolódóan is eltárolni egyebek mellett a belépési adatokat.
A Redditen egy felhasználó számolt be arról, hogy egy korábban teljesen eltávolított alkalmazást az újbóli telepítést követően félelmetes egyszerűséggel tudott használatba venni. Egész egyszerűen csak az App Store-ból felhúzta az érintett programot, és az már az első indulásnál úgy várta a felhasználót, hogy be volt jelentkezve a fiókjával.
Nevezetesen a 9gag dedikált programja volt az, aminél szemet szúrt felhasználónak, hogy az iOS belső Kulcskarika szolgáltatása túl sok információt tárol helyben. De utána járt a dolognak a felhasználó, és más alkalmazásoknál is azt tapasztalta, hogy mindenféle hitelesítés kérése nélkül lehet utólag újratelepített alkalmazásokat használatba venni. A teljes természetességgel történő beléptetés az iOS 14 esetében a használati élményt mindenképpen emeli, hiszen így kényelmesebben lehet programokat igénybe venni, végiggondolva azonban eléggé problémás ez.
Egyrészt azért megkérdőjelezhető a dolog, mert ez alapján az iPhone-ok több adatot tárolhatnak helyben, mint amit a felhasználók gondolnak, másrészt pedig ennek a lehetőségnek „köszönhetően” illetéktelenek szerezhetnek hozzáférést olyan érzékeny adatokhoz, amikre a készülék tulajdonosa nem is gondolna.
Azt kihasználva egy rossz kezekbe került iPhone esetében nemcsak azokhoz a dolgokhoz szerez hozzáférést a tolvaj, amik éppen elérhetőek a készüléken. Így akár arra is lehetősége nyílik, hogy korábban használt alkalmazásokat feltelepítve egyéb érzékeny adatokhoz is hozzáférjen anélkül, hogy tudná az ember belépési adatait. Az okostelefonon a telepítést követően a program rögtön hozzáférést adhat a felhasználói fiókhoz. Ezt kihasználva pedig akár egyéb visszaéléseket is el lehet követni.
Fontos, hogy az iCloud-kulcskarika szinkronizáció nélkül is tárolva lesznek helyben az adatok, ha a felhőben nem is. És a Reddit felhasználó beszámolója szerint kizárólag egyetlen esetben törlődtek a helyben elmentett beléptetési információk, ha a készülék tulajdonosa gyári állapotra való visszaállítást hajtott végre.
Azt zárásul hozzá kell tenni, hogy ezt az információt az iOS nem használja fel, és a törölt alkalmazás sem képes olyan adatokhoz hozzáférni, amik a törölt állapotban generálódtak. Szóval nem tudja például a felhasználó tevékenységét követni. Itt csak abból fakadó adatvédelmi aggályok vannak, hogy az újratelepítést követően érthetetlen módon, automatikusan be tudnak lépni a felhasználói fiókokba az applikációk.
































